Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Αρενοτόκες μέλισσες!!

Σε αρκετά βιβλία, αναφέρουν ότι μετά από έλεγχο μεγέθους στην διατομή του κελιού, η βασίλισσα εναποθέτει το ανάλογο αυγό !!! Αν είναι μεγάλο το κελί είναι αγονιμοποίητο ή το αντίθετο!!!!
Αυτήν την εντύπωση είχα και εγώ μέχρι πριν 6 μέρες!!! ΜΑΛΙΣΤΑ μέχρι πριν 6 μέρες !!! Διότι μετά από αυτό που είδα άλλαξα γνώμη!!! Μετά από ένα τυπικό έλεγχο πάνω σε ένα πλαίσιο, ψάχνοντας την πρώτη κυρία, αλλά ελέγχοντας και για άλλα (βαρόα, ασκοσφεροση κλπ κλπ....)είδα κάτι εντελώς τρελό!!! Μια μελισσουλα με το κωλαράκι μέσα σε ένα κελί,!!!! Μάλιστα !!! Έκανε το αυγό!!! Την παρακολούθησα και πάει λίγο παραπέρα και ξανακάνει το ίδιο!!! Δεν ήταν διαφορετική από τις άλλες και ούτε κινούσε το ενδιαφέρον για την συμπεριφορά της όταν απλά περπαταγε πάνω στο πλαίσιο!!! Σημάδεψα την περιοχή και χθες κάνοντας έλεγχο είδα ότι εκεί ήταν πάρα πολλά κυφινοκελια!!!
Δεν χρειάζεται βέβαια να σας πω ότι υπήρχε βασίλισσα στο διπλανό πλαίσιο , με παρά πολύ καλή απόδοση γέννας!!! Το μελίσσι αποτελούνταν από 6 πλαίσια γόνο με περσινή βασίλισσα!!
Τέτοια αναφορά δεν έχω δει σε κανένα βιβλίο ή περιοδικό που έχω διαβάσει!!
Σε συζητήσεις με φίλους, μου έχουν αναφέρει ότι οι κηφήνες που βγαίνουν από αρενοτόκες μέλισσες έχουν πολύ καλή απόδοση!!!
Και ρωτώ!!!!! Μήπως τους κηφήνες δεν τους κάνουν οι βασίλισσες???

8 σχόλια:

zepos είπε...

Αν ήταν έτσι ρε Παντελή θα γέμιζε ο τόπος αρσενικά! Πόσες μέλισσες γεννάνε; Μόνο μία;

beelovers είπε...

παντελή μπορείς αν θέλεις να βγάλεις μερικές φωτο και να σου στείλω το τηλ του καθηγητή κου Χαριζάνη να σου πει τι τρέχει

chaniabee είπε...

Όπως σας είπα και παραπάνω κατά τύχη είδα μια μέλισσα να το κάνει και μου ήρθε το ερώτημα!!! Δεν ξέρω αν είναι πολλές ή έπεσα στην περίπτωση!!! Γιατί όμως οι κηφήνες δεν έχουν διαφορά από ένα αρενοτοκο μελίσσι???

markos aliprantis είπε...

Παντελή πάντα αυτή την εποχή ή καλύτερα όλο τον χρόνο μέσα στην κυψέλη υπάρχουν πάντα σχεδόν αρρενοτόκες μέλισσες.Μάλιστα δεν τις σκοτώνουν οι άλλες.Άλλο αρρενοτόκο και άλλο αυτό.Πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται οτι οι κηφήνες που βγαίνουν από εργάτριες είναι πιό καλοί.

BeeHappy είπε...

Όπως τα λέει ο Μάρκος είναι.
Πάντα υπάρχουν ωοτόκες εργάτριες, τα αυγά των οποίων φυσικά και γίνονται κηφήνες καθώς είναι αγονιμοποίητα. Οι συγκεκριμένοι κηφήνες είναι καλύτεροι, (όχι πιο πηδηχταράδες, αλλά γενετικά) καθώς μεταφέρουν γενετικό υλικό τόσο από τη βασίλισσα (θήλυ) όσο και από τον κηφήνα (άρρεν) που τη γονιμοποίησε. Οι κηφήνες της βασίλισσας μεταφέρουν γενετικό υλικό μόνον αυτής (παρθενογέννηση).

beelovers είπε...

Παντελή , ρώτησα τον καθηγητή και μου είπε ότι συμβαίνει αυτό κάποιες φορές σπάνια βέβαια αλλά να μην ανησυχείς

chaniabee είπε...

βέβαια όσο και αν προσπάθησα να τις ξανά δω κρατώντας και την φωτογραφική μου μηχανή, δεν τα κατάφερα!!! ευχαριστώ πολύ όλους σας!!!

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Είδα ένα ντοκιμαντέρ πρόσφατα για αυτό το θέμα όπου εργάτριες γεννούσαν αλλά φρουροί εντόπιζαν το αυγό και το σκότωναν και μετά σκότωναν και την εργάτρια που το έκανε. Σε ένα μελίσσι μου -με ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό αγονιμοποιητο σφραγισμένο γόνου (κηφήνων)- είδα συχνά μέλισσες να σκοτώνουν άλλες μέλισσες και να τις μεταφέρουν μακριά. Το συγκεκριμένο μελίσσι έχει πληθυσμό 16 πλαίσια και η αρενοτοκία εντοπίζεται στο πάνω μέρος του πλαισίου . Σε άλλο μελίσσι δεν είδα καθόλου κυφηνοκελιά και το μελίσσι αυτό έχει 9 πλαίσια Η βασίλισσα των 16πλασιων βαδίζει την δεύτερη χρόνια της η βασίλισσα των 9 δεν έχει κλείσει χρόνο.

Αν ισχύει αυτό τότε το συγκεκριμένο μελίσσι με τα κυφηνοκέλια θα έχει την τάση να γίνει αρενοτοκο. Πέρυσι τέτοιο καιρό έχασα δυο βασίλισσες τις οποίες προσπάθησα να τις αντικαταστήσω βάζοντας φρέσκο γόνο από όπου ήρθαν βασιλοκελια . Σύντομα όμως τα βασιλοκελια καταστράφηκαν καθώς φαίνεται ότι στο πόλεμο εντός της κυψέλης του, κυριάρχησαν αρενότοκες μέλισσες.

Ίσως λοιπόν η άνοδος του πληθυσμού ενός μελισσιού δημιουργεί δυσκολίες έλεγχου της αρενοτοκίας και ίσως αυτό να μας οδηγεί σε ένα ακόμα κριτήριο επιλογής των βασιλισσών μας.

Όσον αφορά τους κηφήνες θα ήταν σκόπιμο να γίνει μια μελέτη που να στοχεύει στο πόσες εργάτριες χρειάζονται για να κάνουν την δουλειά της θέρμανσης του γόνου που κάνει ένας κηφήνας. Αυτό σε συνδυασμό με την διάρκεια ζωής τους ίσως να μας έδειχνε ότι η παρουσία του κηφήνα συμβάλει στην οικονομία της κυψέλης στο βαθμό που απελευθερώνει εργάτριες για να συλλέξουν τροφές.

Τελικά έχω την εντύπωση (τρία χρόνια μελισσοκόμος) ότι ο καλός τρύγος είναι αποτέλεσμα συντονισμού του μελισσιού με την φύση. Ένα στατικό μελίσσι συντονίζεται εύκολα, με την φύση και τις μελιτοφορίες της περιοχής έρχεται πάντα σε ένα σίγουρο αποτέλεσμα. Μοιάζει να ελέγχει και ίσως να προβλέπει επαρκώς της συνθήκες που έρχονται με αποτέλεσμα να είναι στην σωστή του στιγμή όταν έρθουν τα μέλια. .
Σε αντίθεση με ένα μελίσσι νομαδικό που πολλές φορές εκπλήσσεται και αιφνιδιάζεται με τις νέες συνθήκες και δεν αποδίδει. Έχω δει μελίσσι στατικό διώροφο να δίνει 35 κιλά μέλι (βαμβακομελο) ενώ άλλο ίδιο μελίσσι στο ίδιο μελισσοκομείο στην ίδια περιοχή και εποχή να φτάνει με τα βίας τα 10 κιλά.

Συντονισμός λοιπόν
Την γνώμη σας παρακαλώ.

Τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτικό σεμινάριο!

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Χανίων " Η ΜΕΛΙΣΣΑ" διοργανώνει τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτι...