Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

“Πιστοποιημένα προϊόντα - εναλλακτικές καλλιέργειες”

ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

“Πιστοποιημένα προϊόντα - εναλλακτικές καλλιέργειες”

Στην παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων και στην προώθησή τους, στη στήριξη της κρητικής διατροφής, αλλά και στην ανάπτυξη εναλλακτικών καλλιεργειών, βασίζεται ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας για τον πρωτογενή τομέα και η λειτουργία της 'Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης Α.Ε.'.
Αυτά, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκαν στη χθεσινή εσπερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Πλατανιά με κεντρική εισηγήτρια την αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα κα Θ. Βρέντζου - Σκορδαλάκη και τον γενικό  διευθυντή  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Α. Κουντούρη.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους η κα Βρέντζου επεσήμανε πως το εργαλείο που θα   χαράξει τον στρατηγικό σχεδιασμό για τον πρωτογενή τομέα 'είναι η «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης», ένα εργαλείο, ένας φορέας, μια εταιρεία με μειοψηφικό πακέτο της Περιφέρειας 49% και πλειοψηφικό όλοι οι υπόλοιποι φορείς, ομάδες παραγωγών, Συνεταιρισμοί, επιχειρήσεις, Επιμελητήρια, Ιδρύματα, Δήμοι. Η εταιρεία αυτή θα δίνει κατευθύνσεις για την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων, θα βοηθά στην προώθησή τους και θα δώσει έμφαση στην κρητική διατροφή. Σε αυτούς τους τρεις άξονες θα στηριχθεί η διατροφική σύμπραξη'. Η κα Βρέντζου τόνισε πως η Περιφέρεια έχει καταλήξει στο ενιαίο brand name όλων των προϊόντων (χωρίς πάντως να δώσει απαντήσεις για τις αντιρρήσεις που ήδη υπάρχουν από όσους έχουν κατοχυρώσει Π.Γ.Ε. και Π.Ο.Π.). Παράλληλα, στάθηκε στις εναλλακτικές καλλιέργειες που, όπως τόνισε, μπορούν να φέρουν προστιθέμενη αξία στους αγρότες παραγωγούς και σημείωσε πως κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και με βάση μια έρευνα αγοράς θα αναπτύξει τις δικές της εναλλακτικές καλλιέργειες.
Ερωτηθείσα  από τα 'Χ.Ν.' για το τι γίνεται σήμερα και στο κοντινό μέλλον, μέχρι να αναπτυχθούν οι εναλλακτικές καλλιέργειες, από τη στιγμή που η τιμή του ελαιολάδου έχει πέσει κάτω από τα 2 ευρώ και τα εσπεριδοειδή είναι στα αζήτητα, η αντιπεριφερειάρχης μίλησε για 'ενδιαφέρον από Ντουμπάι για χυμούς και από την Ουκρανία για 550.000 τόνους πορτοκάλια, όπως μας ανέφερε ο εισαγωγέας ότι έχει ανάγκη η χώρα. Περιμένουμε επίσης ενδιαφέρον από Ρωσία και από αραβικές χώρες'.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τις εναλλακτικές καλλιέργειες και τα προγράμματα χρηματοδότησής τους έδωσε ο γεν. διευθυντής του Υπουργείου  Αγρ. Ανάπτυξης, κ. Αντώνης Κουντούρης, επισημαίνοντας πως 'υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης για τις συμπληρωματικές εναλλακτικές καλλιέργειες'.
Στην εσπερίδα παρενέβη και ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Γ. Νταγκουνάκης, που εναντιώθηκε έντονα στον σχεδιασμό και στην 'Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη Α.Ε.'.  
'Η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού έχει ως στόχο να τελειώνει με τον φτωχό και μεσαίο αγρότη στην πατρίδα μας, να προχωρήσει διά πυρός και σιδήρου τη λεγόμενη επιχειρηματική γεωργία, δηλ. τη συγκέντρωση παραγωγής και γης σε λίγα χέρια, τις μεγάλες business γύρω από τον πρωτογενή τομέα. Αυτό θεσμοθετήθηκε και σε επίπεδο Περιφέρειας'. Σύμφωνα με τον κ. Νταγκουνάκη 'η «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη» φέρνει τον λύκο και τα πρόβατα στο ίδιο μαντρί. Μέσα από αυτήν την εταιρεία θέλει να συγκατοικήσει τους μεγαλοξενοδόχους, τους μεγαλοεμπόρους με τον φτωχό και μεσαίο αγρότη. Αν σε ένα μαντρί μπορεί να συμβιώσει ο λύκος και το πρόβατο, τόσο μπορεί να συμβιώσει και ο μικρομεσαίος αγρότης με τον ανταγωνιστή του μεγαλοξενοδόχο, μεγαλοεισαγωγέα, μεγαλοέμπορο'.
Από τη μεριά του ο οικοδεσπότης δήμαρχος, κ. Γ. Μαλανδράκης, χαιρέτησε την πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι μέσα από συνέργειες μπορεί τα αποτελέσματα να είναι θετικά για τους αγρότες.
 

( τα παραπάνο ειναι αναδημοσίευση από τα Χανιώτικα Nέα!!!)

4 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Για άλλη μιά φορά ΜΠΡΑΒΟ στην περιφέρεια Κρήτης

PanKok είπε...

Χρόνια Πολλά & Καλή Ανάσταση!
Να χαίρεσαι την οικογένεια!

giannis kazanis είπε...

Χριστός Ανέστη Παντελή!!!!!!!
Χρόνια πολλά!!!!!!!!!

Unknown είπε...

http://www.agrofasma.gr
η 1η ιστεσελιδα που προβαλλει μονο τον αγροτικο κλαδο κ τα συναφη επαγγελματα και υπηρεσιες

Τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτικό σεμινάριο!

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Χανίων " Η ΜΕΛΙΣΣΑ" διοργανώνει τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτι...