Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Αναβάθμιση του μελιτοεξαγωγέα!

 Στην μελισσοκομία συνήθως ξεκινάς από τα χαμηλά και ανεβαίνεις σταδιακά, ανάλογος βεβαία την καλλιέργεια των γνώσεων σου και φυσικά τα οικονομικά που διαθέτει ο καθένας μας!
Συνήθως ξεκινάς με ρομαντισμό αλλά και με αρκετό φόβο , αφού οι περισσότεροι παλαιοί μάστορες του επαγγέλματος όχι δεν σε βοηθούσαν μα σου έβαζαν και τρικλοποδιές άλλοτε ηθελημένα( να μην υπάρχουν ανταγωνιστές στο εμπόριο) και άλλοτε από ημιμάθεια !!
Εγώ ξεκίνησα με 2 μελισσακια που τα αγόρασα από ένα φίλο των Ιάκωβο Κατσουλακη από τον Πρασε Χανίων! Έμαθα από τα λάθη μου και ακόμα πειραματίζομαι συνεχίζοντας να κάνω βλακείες!!! Μα το καλό είναι ότι δεν τις ξανακάνω 2 φορές!
Όπως είπα στην αρχή όταν είχα 2 μελισσακια  ζητούσα από κάτι μεγάλους μελισσοκόμους  (της τάξεως των 6 και 8  κυψελών αντίστοιχα)να μου δανείσουν τα εργαλεία για το ξεμέλωμα! Την πρώτη φορά που ξεμέλωσα σε ένα γείτονα ( ο θεός να τον συγχωρέσει γιατί μας άφησε χρόνους) είχα 8 πλαίσια  και αυτός είχε 20 για ξεμέλωμα! Τι αποφάσισε λοιπόν ο γάτος? Να αρχίσουμε με τα δικά μου γιατί εσύ μου λέει έχεις λίγα να μην περιμένεις εμένα!  Ξεκινήσαμε λοιπόν και σε  δυο γεμίσματα ( τεσσαρης ο μελιτοεξαγωγέας) ήμουν έτοιμος! Βέβαια όταν ξεκίνησε να σουρώνει το μέλι από την βαλβίδα ήταν όταν τελείωσε και το δεύτερο γέμισμα…… το αποτέλεσμα να πάρω 2 κιλά μέλι από 8 πλαίσια!!! Το υπόλοιπο κολλημένο στα τοιχώματα! Από την χαρά του πρώτου μου μελιού και  βέβαια την άγνοια του πόσο έπρεπε να πάρω…. Δεν το υπολόγισα και έφυγα για το σπίτι! Την άλλη μέρα που το ξανασκέφτηκα και είδα την πατάτα που μου έκανε έσκασα από την στενοχώρια μου!
Την επομένη χρονιά του ζήτησα να τα πάρω στο σπίτι μου να τα ξεμελώσω εγώ για να μην την ξαναπατήσω, η απάντηση ήταν έλα εδώ αν θες να τα βγάλουμε μαζί γιατί μπορεί να χαθεί το εργαλείο!!!!! Τι νόμισε ότι θα το κλέψω? Θα το χάσω στα χώματα σαν τα παιδάκια? Αλλά μαλον ήθελε το ανάλογο μερτικό φαίνετε όπως την προηγούμενη χρονιά!
Παίρνω την μεγάλη απόφαση και πάω και αγοράσω έναν χειροκίνητο τεσσάρι ! άρχοντας ο Παντελής!!!!!!! Με το δικό μου εργαλείο τώρα πετούσα! Στο δρόμο που επέστρεφα πετούσα από το μεγάλο μου βήμα και έλεγα ,τώρα που έχω το δικό μου θα τις κάνω 1000!!!!!
Βέβαια δεν τις έκανα ακόμα !!! μα έχει ο θεός! Στην πορεία βέβαια αγόρασα έναν μεταχειρισμένο πάλι τεσσάρι αφού η παραγωγή μεγάλωνε,  μα ηλεκτρικό πλέον!( τώρα δεν έπρεπε να τις κάνω 2000???)
Ο παλιός δυστυχώς με καθυστερούσε και έδιωχνε με την κούραση που προκαλούσε, την κόρη και την σύζυγο, που με βοηθαγαν. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω αναβάθμιση , μιας και το εργαλείο είναι ανοξείδωτο και διατηρείτε σε άριστη κατάσταση έκανα έρευνα αγοράς…… και πιο φτηνή κατασκευή  μου βγήκε αυτό!!!

Ένα μοτέρ με μειωτή ένα προς 15! Τον μειωτήρα τον παλιό δεν τον έβγαλα ( ίσως βλακεία μου, αλά δεν το έκανα)! 

Και έχουμε και λέμε λοιπόν 1400 στροφές το μοτέρ  ένα προς 15  ο μειωτήρας μας βγάζει  93,3 στροφές. 1 προς 5 ο μειωτήρας ο παλιός. Σύνολο 466,6 στροφές! Μια χαρά !!! (να μην τις κάνω τώρα 3000????)
Έβαλα και αυτοματισμό βέβαια για να είναι σπέσιαλ το εργαλιακι μου! Με χρονικό δεκαπεντάλεπτο και ένα διακοπτακι σε περίπτωση αποτυχίας υλικού να το παρακάμπτω!

15 σχόλια:

Mike.IT είπε...

Πάρα πολυ ωραίο και έξυπνο!! Μπράβο!!! Καλές μελιτοεξαγωγές!!

markos aliprantis είπε...

Άντε και καλά μέλια ρε φίλε.Άμα πιάνουν τα χέρια σου είναι καλά αλλά άμα σου κατεβάζει και η κλάβα ακόμα καλύτερα!!!

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Παντελή με την αναβάθμιση που έκανες να τις κάνεις 1000
Μή τις τσιγκουνεύεσαι!!!
Μου άρεσε η προσθήκη του μοτέρ αλλά το δοκίμασες στην πράξη;
Αν οι στροφές είναι καλές έφυγα για μοτέρ

melissokomia kritis είπε...

Με τρεις χιλιάδες μέλισσες και με τέτοια εργαλεία ερχομε βοηθός σου

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Ωραίος και άνετος με το δικό σου εργαλείο.
Εύχομαι γρήγορα να πετύχεις το στόχο που έβαλες και να τον ξεπεράσεις και αν δεν τα προλαβαίνεις με αυτόν φώναξε με και γω θα πάρω και τον δικό μου στην πλάτη και θα έρθω κολυμπώντας να σε βοηθήσω .

kkokinos είπε...

Γεια σου φιλε Παντελη μαστορα!!!
Παντα τετοια ευχομαι!! αντε και καλα μελια ναχεις φιλαρακι!!!!

evangelos naxios είπε...

Συγχαρητηρια!!!!!!!!!!!!!

οταν αποφασησα να κανω καροτσακι ζητησα την βοηθεια σου οταν κατωρθωσω να κανω τετοιο πραγμα,μαλλον θα εχεις 3000 και δεν θα εχεις χρονο να μου πεις....ή καλυτερα μετα την επομενη αγορα σου θα παρω αυτον!

Beekeeper είπε...

Καλά ξεμελίσματα εύχομαι φίλε. Μεγάλη πληγή ο πρώτος μελιτοεξαγωγέας για τον μικρό μελισσοκόμο, με αποτέλεσμα να βλεπεις τις πιο ενδιαφέρουσες πατέντες. Θυμήσου κι αυτον του Ζέπου!

chaniabee είπε...

Φίλε μου Χανιώτη σε ευχαριστώ!! Αναλόγως τα υλικά που βρήκα ήταν και η ιδέα!
Φίλε μου Μάρκο! Ο ζόρες κάνει πόδια και η πείνα κάνει δόντια λένε στο χωριό μου!!!! Αφού το ξέρεις ότι αυτό που νιώθεις την ώρα της δημιουργίας είναι μαγεία!
Φίλε μου Φώτη! Τσιγκούνης είναι αυτός που έχει και δεν χαλάσει, όχι εμείς που δεν έχουμε!!!! Μακάρι να είχα περίσσεμα και ας με λέγατε Σκρούτζ! Για της στροφές στο τεστ που έκανα χωρίς μέλια στα πλαίσια καλά τα πήγε, τώρα στην πράξη ο θεός βοηθός!
Φίλε μου Θεοδόση! Αν δεν βάζουμε στόχους (και ας μην τους πετυχαίνουμε) , καλιά να ανοίξουμε τον τάφο μας να μπούμε από τώρα! κάποιες φορές τα όνειρα μας κρατανε ζωντανούς! Όσο για την παρέα σου την θέλω και ας μην τις κάνω 1000!! Έλα εσύ εδώ γιατί θέλω βοήθεια να πιούμε το κρασί που κλαίει μοναχό του στην αποθήκη!!!
Φίλε μου Λευτέρη! Καλιά μεγάλη μπουκιά παρά μεγάλη κουβέντα!! Όταν θα σε καλέσω να μου λες ότι πονά η μέση σου! Εγώ τα σημειώνω αυτά που μου τάζεις!!!
Φίλε μου Κώστα! Να είσαι καλά και καλούς τρύγους να έχουμε! !
Φίλε μου Βαγγέλη! χαρά μου να ανταλλάσω ιδέες! Για τους φίλους μου πάντα θα έχω χρόνο να κουβεντιάζω , όταν θα τις κάνω 3000……….. θα σε θυμηθώ!!!!

chaniabee είπε...

Φίλε μου Κώστα! Το καλό με την μελισσοκομία είναι ότι σε κρατά σε καινούρια ενδιαφέροντα συνεχώς! Για φαντάσου να ήταν στάνταρ όλες μας οι κινήσεις! Άσε που δεν θα είχαμε κάνει τόσο μεγάλο παρεακι στο διαδίκτυο και όχι μόνο, ανταλλάσοντας ιδέες και απόψεις! Μακάρι η παρέα μας να μεγαλώνει σαν τις παραφυάδες μας!

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Γειά σου κι απο μένα Παντελή και υγειά στα χέρια σου.
Αναγκαστικά οι μελισσοκόμοι είναι και μικροεφευρέτες και έτσι πρέπει , ειδικά όταν έχεις την ανάγκη - το μεράκι - τις γνώσεις μεγαλουργείς .
Καλή συνέχεια .

Σπύρος Σφήκας είπε...

Μπράβο Παντελή τρελένομαι για μαστορέματα!!! Τι να σε κάνω είσαι μακριά να βάλω ένα χεράκι!!!

Σπύρος Αποστόλου είπε...

Ο μελιτοεξαγωγεας πρεπει να ειναι του Ευαγγελοπουλου?ειστε ικανοποιημενος?αξιζει να τον παρει καποιος μεταχειρισμενο σε καλη κατασταση?

chaniabee είπε...

πολυ καλη κατασκευή φιλε μου!!! ειμαι πολυ ευχαριστιμενος απο την ποιότητα του ! να τον παρεις αν τον βρεις!!

Σπύρος Αποστόλου είπε...

Σ'ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση!ειμαι σχεδον ετοιμος για αγορα :) φαινεται καλος και στιβαρος σε σχεση με αλλους,ελπιζω και να ειναι!

Τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτικό σεμινάριο!

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Χανίων " Η ΜΕΛΙΣΣΑ" διοργανώνει τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτι...