Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

μερομήνια!

Αν είστε μεταξύ εκείνων που ενδιαφέρονται από περιέργεια για τα μερομήνια αλλά ξεχνάνε να τα παρακολουθήσουν ή θυμούνται ότι μετριόνται από την 1η Αυγούστου αλλά δεν ξέρουν πώς ακριβώς, τότε ίσως σας ενδιαφέρει αυτό :
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση λοιπόν τα μερομήνια δείχνουν τον καιρό όλης της χρονιάς αρκεί να παρατηρήσει κανείς τον καιρό που κάνει από την 1η μέχρι την 12η Αυγούστου –σε κάθε μέρα αντιστοιχεί και ένας μήνας. Το πρωινό της 1ης Αυγούστου φαίνεται ο καιρός του πρώτου 15νθήμερου του Σεπτεμβρίου και από το μεσημέρι ως το βράδυ της 1ης Αυγούστου φαίνεται ο καιρός του δεύτερου 15νθήμερου του Σεπτεμβρίου –αν δηλαδή το πρωινό της 1ης Αυγούστου έχει συννεφιά, τότε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου ίσως έχει βροχές. Αν μετά το μεσημέρι ο ουρανός καθαρίσει,, τότε φαίνεται πως το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου ο καιρός θα είναι γλυκός. Κατά τον ίδιο τρόπο συμπεραίνετε τι καιρό μπορεί να κάνει τον Οκτώβριο (από τον καιρό της 2ας Αυγούστου), τον Νοέμβριο (από τον καιρό της 3ης Αυγούστου) κ.ο.κ.. Για τον καιρό που θα κάνει του χρόνου τον Αύγουστο θα βγάλετε πιθανόν συμπεράσματα από τον καιρό της 12ης Αυγούστου.
Άρα εδώ στην Κρήτη……… μας πείρε η καληώρα και μας σήκωσε πάλι!!!!
Τα τζιτζίκια θα κελαηδούνε  μέχρι τον Φεβρουάριο!!!

7 σχόλια:

IxNiLaTiS είπε...

Ο παππούς μου (ψαράς) τα γνώριζε αυτά πολύ καλά. Όμως μετρούσε τα ημερομήνια με το παλαιό ημερολόγιο και όχι με το νέο.

Crete TOURnet είπε...

άρα θα κάνουμε ηλιοθεραπεία μέχρι τον Φλεβάρη!....καύσωνα έκανε μέχρι τις 12 Αυγούστου!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Παντελή είχαμε και δώ έναν παππού που μας τα δινε γραπτά, αλλά δυο χρόνια τώρα τον ξεμυάλισε μια αλβανίδα και που χρόνος να τα παρακολουθήσει. Και αυτός τα παίρνει έτοιμα από το ιντερνετ μέσω εγγονού

chaniabee είπε...

Εμείς τώρα έχουμε την Πετρούλα που μας τα λέει με στυλ! Αστικοποιηθήκαμε και ξεχάσαμε τρόπους επιβίωσης …… αλλά επανερχόμαστε σιγά σιγά θέλουμε δεν θέλουμε!

kkokinos είπε...

Α ρε Παντελη τι μου θυμισες!!!!!Ο παπους μου στο χωριο (παπας ηταν) παντα τα παρακολουθουσε και μαλιστα τα εγραφε σε ενα παλιο τεφτερι!!! τι ΕΜΥ και πετρουλα εκεινο το τεφτερι ηταν η προγνωση! νασαι παντα καλα!!

Beekeeper είπε...

αμαν αμαν. οπότε φέτος θα υη βγαλουμε με κοντομάνικο τη χρονια?

Unknown είπε...

Αχ..πολυ ωραιο δεν το ξερα!

φωτοβολταικα τιμες

Τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτικό σεμινάριο!

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Χανίων " Η ΜΕΛΙΣΣΑ" διοργανώνει τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτι...