Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Κυψελίδια απο φελιζόλ!!!

Άντε αυτός ο μήνας έμεινε και αρχίζει το πανηγύρι!!!!

Αρχίζει η καινούρια σαιζόν , και μπαίνομε δυναμικά στο παιχνίδι!

Όλο τον χειμώνα κάνομε σχέδια το πώς θα ξεκινήσομε , πόσα πουλιά θα κάνομε, σε πιο μέρος θα τα πάμε για την φασκομηλιά , για την πορτοκαλιά, το ανοιξιάτικο ρείκι και πάει λέγοντας, μέχρι να έρθει το θυμάρι , που τότε τα κορίτσια μας πρέπει να είναι στο φόρτε τους για την «μεγάλη μέρα πληρωμής».

Από καιρό έβλεπα σε διάφορες ιστοσελίδες κυψελίδια μικρά από φελιζολ! Κατέβασα λοιπόν κάποια σχεδία και φωτογραφίες , τα μελέτησα και αποφάσισα μιας και δεν έχω δουλειά να δοκιμάσω να φτιάξω μερικά, να δω αν αξίζει ο κόπος να ασχοληθεί κάποιος με αυτά!


Το αποτέλεσμα είναι αυτό! με δυο φίλα φελιζολ τριάρι αξίας περίπου 12 ευρώ, κατασκεύασα 7 κυψελιδια διαστάσεων εξωτ. 23 cm επί 23cm και ύψους 13 cm .


οι κολλήσεις έγιναν με ατλακολ. Τα πλαίσια και οι τροφοδότες από παλιές παλέτες.Μέσα χωράνε 4 πλαίσια και ένας τροφοδότης πλαίσιο. Στην φωτογραφία δεν φαίνεται (γιατί ακόμα δεν τα έχω τελειώσει) στο πίσω πάνω μέρος του κυψελιδιου, θα βάλω ένα κομμάτι σιτα για τον αερισμό, διαστάσεων 3 επί 2 cm. Μετά που θα τελειώσουν, θα βαφτούν μέσα έξω με relief για προστασία από τοξικότητα προς τις μέλισσες αλλά και του φελιζολ από τις ίδιες τις μέλισσες!!

χρόνος κατασκευής 4 ώρες περίπου ( εκτός το βάψιμο και τις σήτες αερισμού)

Θα τα χρησιμοποιήσω για την γονιμοποίηση των βασιλισσών σε ελεγχόμενη περιοχή με δικούς μου κηφήνες (ελπίζω).

Σε ένα πουλάκι, από αυτά που έφτιαξα τον Νοέμβρη, ατύχησε η βασίλισσα του και έγινε αρενοτοκο, όχι μόνο το άφησα έτσι αλλά του πρόσθεσα και ένα πλαίσιο με άλλες μέλισσες και σφραγισμένο γόνο, για να έχω νωρίς την άνοιξη έτοιμους ενήλικους κηφήνες για ρωμαϊκά όργια με τα κορίτσια μου!!!!!

Τα φελιζολ τα έκοψα με το δισκοπριονο !


Αλλά και με το εργαλείο του φίλου μου του Πολύκαρπου , το κατασκεύασε ο ίδιος και μου το δάνεισε για λίγο!!!

Έχει πάνω του μετασχηματιστή 12V .

6 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Παντελή για ρώτα τον φίλο σου και πές μου πού βρήκε νήμα βολφραμίου;

Beekeeper είπε...

πληροφορια που μαλλον τη γνωρίζεται αλλα τη λεω για καλο και κακο
Δεν ξερω το λογο αλλα ο Νικος Εμμανουηλ στα σεμιναρια στο ΙΓΕ μας ελεγε οτι αν χρησιμοποιουμε φελιζολ να μη βαουμε ποτε το μπλε αλλα το λευκο.

Πια ειναι η γνωμη σου για κανονικες δεκαρες κυψελες απο φελιζολ?

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ είπε...

Παντελή πολύ ωραία.
Και έψαχνα να βρώ τέτοιες κυψέλες,μου είπαν δε ότι είναι και ακριβές,περίπου 14 ΕΥΡΩ.
Τώρα θα τις κάνω μόνος μου.
Η κόλλα κρατάει γερά?

chaniabee είπε...

Μάρκο@ το σύρμα από ότι μου είπε είναι από «χρομονικελινη ???» εγώ χρησιμοποίησα το σύρμα που βάζομε στα τελάρα 0,5 mm διότι μετά από μια εξυπνάδα το έκαψα!!! και να σου πω, είναι πολύ καλύτερο!!!!
Κώστα @ από ότι έχω ακούσει , το μπλε φελιζολ είναι αρκετά τοξικό !!! και έτσι είναι καλύτερο να μην το χρησιμοποιούμε σκέτο !! αν το βάψεις με χρώμα « μη τοξικό» είναι πολύ καλύτερο από το σκέτο άσπρο διότι είναι σκληρό , πιο ανθεκτικό , και πιο καλό δουλευτο!!! Η γνώμη μου για δεκάρες δεν είναι αρνητική αν!!! δεν τις μετακινείς!! Διότι δεν κλείνουν αρκετά καλά όπως τις άλλες! Φαντάζεσαι να σου τρακάρει η μια με την άλλη την ώρα που φορτώνεις το αμάξι??? Για θέμα υγρασίας η γνώμη μου είναι ότι ή την περάσεις παραφίνη την ξύλινη ή βάψεις την πλαστική είναι ένα πράγμα!!! Στις ξένες σελίδες οι κασόνες από φελιζολ είναι όλες από άσπρο υλικό και άβαφες!! Από ιστορίες που έχω ακούσει η μέλισσα το άβαφο, το ξύνει με το στόμα της και το βγάζει έξω!!
Τρικαλινέ@ από ότι φενετε η ατλακολ είναι αστέρι!!! Και φτηνή και γερή!! είναι η πρώτη φορά που την δούλεψα σε φελιζολ!! Είναι λίγο αργή στο στέγνωμα σε σύγκριση με το ξύλο !! η αλήθεια είναι ότι δεν κάνει και τα πολλά λεφτά η έτοιμη , αλλά είναι ο ερεθισμός ( για να μην το πω αλλιώς) που νιώθεις, ότι αυτό το έκανα μόνος μου!!!

ibrahim είπε...

Hello,
I'm sorry,I dont know your langue. vwhat is this?

Unknown είπε...

Εγώ έχω κάνει παρομια με δοκιμια για μπετόν αρμέ φτηνά και γέρα εχω και φωτο αλλα δεν μπορώ να της ανεβάσω

Τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτικό σεμινάριο!

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Χανίων " Η ΜΕΛΙΣΣΑ" διοργανώνει τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτι...