Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ !!

Τα φετινά Χριστούγεννα τα περάσαμε εντελώς ήρεμα και χαλαρά ! επήγαμε στο χωριό της πεθεράς μου (χωρίς αυτήν βέβαια!!) με μερικά ξαδέρφια της γυναίκας μου!




Το χωριό ονομάζετε Αράδενα και βρίσκετε 2 ώρες νότια από την πόλη των Χανιών στην επαρχία Σφακιων! Ενώ κατεβαίνεις στο Λιβικο πέλαγος ξανανεβαίνεις στα λευκά όρη περίπου μισή ώρα δρόμος !! για να μην πολυλογώ , είσαι εσύ και ο θεός εκεί πάνω μόνο!! Όπως έλεγα και στα ξαδέρφια όποιος είναι ποιητής , συνγραφεας, ή ζωγράφος πρέπει να μένει εκεί!! Και όποιος δεν είναι !!! είμαι σίγουρος ότι γίνεται όταν βρεθεί εκεί!

Από την μια πλευρά ο «φάραγγας» όπως το λέγανε οι ντόπιοι , ένα φαράγγι 150 μέτρα στο βάθος που το περνάς με μια μεταλλική γέφυρα, κατασκευή και δώρο από τους Βαρδινογιάννηδες. Παραπάνω είπα ότι έτσι το έλεγαν οι ντόπιοι παλιά, γιατί τώρα είναι μόνο ένας μόνιμος κάτοικος . κάποια οικογενειακά (βεντέτα) ξεκλήρισαν το χωριό με 7 νεκρούς σε μια βραδιά !! και έτσι έμεινε ένα χωριό φάντασμα! Από την άλλη μεριά οι χανιώτικες μαδαρες ή αλλιώς τα λευκά όρη ! με το υπέροχο δάσος από πεύκα χαμηλά και κυπαρίσσια πιο ψηλά. Κυπαρίσσια που ο καιρός και το χιόνι τα έχει κάνει να μοιάζουν με γλυπτά κάποιου τρελαμένου καλλιτέχνη!!

Σε μια αχτίνα περίπου 4 χιλιομέτρων βρίσκονται 3 χωριά , η Ανόπολη . η Αράδενα και ο Αι Γιάννης .και τα τρία είναι στην άκρη του πευκοδάσους. Σε μια βόλτα που έκανα από την μια άκρη στην άλλη πρέπει να είδα τουλάχιστον 5000 λάστιχα αυτοκινήτων ! παραταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο , θυμίζοντας σε κάποιον μελισσοκόμο όμορφες στιγμές! Αυτήν την εποχή βέβαια δεν υπήρχαν παρά μερικές ντόπιες μέλισσες !!

Αυτό όμως που μου έκοψε την όρεξη και την διάθεση ήταν η ζημιά που έχει γίνει από τον εργάτη, ή αλλιώς από τον ελενικα μαρσαλινα! Εκατοντάδες αιωνόβια δέντρα έχουν ξεραθεί και βρίσκονται άλλα πεσμένα κάτω κατάμαυρα ,λες και τα έκαψε κεραυνός, και αλλά είναι ακόμα όρθια όπως πρώτα ,λες και δεν θέλουν να δείξουν ότι η λεβεντιά τους θίχτηκε από ένα σκουλήκι! Η ζημιά φίλοι μου είναι τεράστια!!! Δυστιχός στεναχοριθικα τόσο πολύ που ξέχασα να πάρω φωτογραφίες να τις αναρτήσω , αλλά είμαι σίγουρος ότι και να το έκανα δεν θα μπορούσατε να καταλάβετε το μέγεθος αυτής της κόλασης που αντίκρισα! Σε κάποιους κορμούς που είχαν κόψει για καυσόξυλα και δεν μπορούσαν να τους πάρουν , δυο άντρες δεν τους αγκάλιαζαν ! μέτρησα σε κάποιον τους κύκλους που είχε η τομή του κορμού του και μέτρησα 112 κύκλους!! Δεν ξέρω αν ήταν αυτή η ηλικία του η πραγματική !

Ο εμβολιασμός τους πρέπει να έγινε πριν 15 με 20 χρονιά περίπου ! ίσος τα δέντρα να μην κατάφεραν να προσαρμοστούν τόσο γρήγορα ! το έδαφος είναι βραχώδης με ελάχιστα ίχνη από χώμα . μάλλον το καλοκαίρι βρίσκονται στα όρια από την δίψα.

Το δέντρο αρχίζει και ξεραίνετε από κάτω προς τα πάνω. Τα κλαδιά γίνονται σαν την πίσσα μαύρα με στίγματα από την βαμαβακιλα , και προχωράνε προς την κορυφή μέχρι να ξεραθεί και το τελευταίο κλαδάκι! Δεν ξερώ αν θα σταματήσει αυτό πριν ξεραθεί όλο το δάσος, αν τελικά προλάβουν να προσαρμοστούν σε αυτή την προσβολή.


Η συνέχεια αυτού του δάσους είναι το φαράγγι της Σαμαριάς, ένα φαράγγι μοναδικό στην Ευρώπη ! εθνικός δρυμός , με ένοικο τον Κρητικό αίγαγρο και όχι μόνο! Είμαι σίγουρος ότι σε μερικά χρονιά θα μπει και εκεί με καταστροφικές συνέπειες!

Πριν από πολλή καιρό είχα εμβολιάσει και εγώ μερικά στο μέρος που μένω , στο Ακρωτήρι Χανιών, αλλά να είστε σίγουροι ότι αν το είχα προσέξει πιο πριν αυτό το θέαμα , δεν θα το είχα κάνει! Ένας ξάδερφος μεταξύ σοβαρού και αστείου μου έλεγε ότι οι μελισσοκόμοι για χάρη των χρημάτων καταστρέφουν τα δάση . του εξήγησα βέβαια όπως μπορούσα , ότι αυτόν τον εμβολιασμό των σύστηνε το υπουργείο και οι καθηγητές πανεπιστημιακού επιπέδου και ότι σε άλλα μέρη της Ελλάδας βρίσκετε εκατοντάδες χρονιά χωρίς να προκαλεί τέτοια ζημιά!

Δεν θέλω να κάνω τον ειδήμονα γιατί δεν είμαι ούτε γεωπόνος ούτε δασολόγος και έτσι τα συμπεράσματα που βγάζω είναι καθαρά προσωπικές μου σκέψεις και εικασίες, ελπίζω οι επιστήμονες να κάνουν κάτι πριν να είναι πια αργά!




Γιατί για να είσαι μελισσοκόμος πρέπει πρώτα να είσαι οικολόγος!!!




13 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Tον έκανες το λαγό έέέ.Μπράβο ρε φίλε.Τώρα για τον εργάτη του πεύκου δεν ξέρω τι να σου πώ.Πάντως οι επιστήμονες λένε και ξαναλένε οτι δεν δημιουργεί πρόβλημα στα πεύκα.Τόσο μεγάλα πεύκα δεν έχω δεί.Κυπαρίσια έχω δεί τόσο μεγάλα που δεν τα αγκαλιάζουν 4 νοματαίοι.

İlhami Uyar είπε...

Dear chaniabee,I think you return your city,I hope you have a good and pleasurly holıday.When I look your blog pace without understand I sörry.I find one person which is speaking and writing Greece language.Sometimes I ask for myself,why dont you learn this language but I know its very hard.Some writing may be english language,I request that.With best wishes and regards.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Παντελή Χρόνια Πολλά.
Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί τα πεύκα της Θάσου, της Χαλκιδικής, της Εύβοιας, της Σκοπέλου, της Σάμου, της Ρόδου (που γνώρισα εγώ τουλάχιστον) τόσα χρόνια δεν τα ξέρανε ο εργάτης; Μήπως μας επηρεάζουν μερικοί με τα λεγόμενα τους που για να απαλαγούν από το μέλωμα της mercedas τους ρίχνουν ευθύνες στον εργάτη (marchalina hellenica) και όχι σ αυτούς που τσιμεντάρουν τα πεύκα στο Κολωνάκι και την Κηφισιά. Χιλιάδες σωληνάκια εξατμίσεων δεν έχουν μερίδιο ευθύνης για τα πεύκα; Και ύστερα πόσα πεύκα ξεραθήκαν; Μήπως ξεραθήκαν από φυσιολογική γήρανση μήπως …. μήπως ….. μήπως ….;;;;;;
Εσύ εκεί από ότι λες είναι αιωνόβια μήπως ο θάνατος τους είναι ο φυσιολογικός;
Ωραίος ο ¨αυτιάς¨!!! Ποιος του την έπαιξε;

chaniabee είπε...

όχι ! σίγουρα δεν ξεραθήκαν από φυσιολογική αιτία, διότι υπάρχουν αρκετά νεότερα νεκρά αλλά και παρά πολλά μεγαλύτερα που ζουν κανονικά! σίγουρα δεν υπάρχει μια ράτσα πεύκων στην Ελλάδα! εμείς από ότι ξέρω έχομε την χαλέπιος!! αυτό το φαινόμενο δεν εμφανίζετε σε ένα δασακι που έχομε στα Χανιά (στον Άγιο Ματθαίο)!
Όσο για τον κύριο τρουλαύτη!!!! Τον χτύπησε ο κύριος benneli 121 με κάνη saint tentien με φουλ τσοκ ,και φυσέκι 4αρι! Την σκανδάλη την τράβηξε ο υποφαινόμενος!! Σύνολο εγώ και ο μπατσανης μου 5 (χωρίς σκύλο).

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Χρόνια πολλά αγιασμένα και φωτισμένα!
Και χωρίς σκύλο!!!
Άξιος! Άξιος!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Παντελή έτσι που σε βλέπω με την καραμπίνα στο χέρι πάνω στα κακοτράχαλα βουνά δε ξέρω τι έγινε και μου ‘ρχεται στο μυαλό συνέχεια το τραγούδι του Μιχ. Βιολάρη: πάνω του Κίκου τα βουνά ένας λεβέντης πολεμά…....
Ρε μπας και είμαι πατριώτης και δεν το κατάλαβα;;;

chaniabee είπε...

δηλαδή !! έτσι είναι οι λεβέντες? να σε καλά ρε φίλε !! κάτσε να το δείξω και τις γυναίκας μου να δει που πήγαν οι μετοχές μου !!!

zepos είπε...

Σαν συνάδελφος κυνηγός μάρεσε η πόζα με τον αυτιά και πίσω τα κατσάβραχα.. Αλλά και η άλλη με το αρχαίο πιεστήριο ρε Παντελή, κρίμα να σκουριάζει εκεί παρατημένο..
Ωραία θα πέρασες κει πάνω με τις τσικουδιές σου και τα σέα τους!
Πάντα τέτοια!

BeeHappy είπε...

Ίσως το ομορφότερο μέρος της Κρήτης. Είχα την τύχη (και να φανταστεί κανείς ότι στην αρχή έβριζα) πέρσι το Νοέμβρη να περιπλανηθώ στα πιο απίθανα ορεινά χωριά της Κρήτης. Μέσα στις υποχρεώσεις της σύμβασης για την προμήθεια κάποιων ιατρικών συσκευών ήταν και η επί τόπου εγκατάστασή τους. Ένα από τα χωριά ήταν και η Ανόπολη (ένα άλλο ήταν τα Ζωνιανά και αυτό δεν είναι πλάκα!). Ο Παντέλος φιλόξενος όπως πάντα πήρε άδεια από τη δουλειά του για να μας ξεναγήσει στα μέρη του. Η ομορφιά του τοπίου δεν περιγράφεται ούτε μπορεί να αποτυπωθεί σε λίγες φωτογραφίες. Στις φετινές μας διακοπές στην Κρήτη είχα την ευκαιρία να ξαναδώ κάποια από αυτά τα μέρη. Βεβαίως το τοπίο το χειμώνα είναι μοναδικό όπως και η διάθεση του κόσμου. Το καλοκαίρι είσαι απλά τουρίστας.

μελονικος είπε...

Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως τη χαλέπιο πεύκη μπορεί να την ξεράνει ο εργάτης. Ζω μέσα στα πεύκα από μικρό παιδί. Ξέρω πως το δάσος δημιουργεί μηχανισμούς άμυνας. Περισσότερη ζημιά έχω δεί από την κάμπια που τρώει τα φύλα. Αυτή πιθανών να μπορούσε να ξεράνει κομμάτια του δάσους. Ξέρεις αυτή με τα σακούλια που κρέμονται από τα κλαδιά. Αυτή την τρώει ο τσαλαπετεινός. Και βέβαια η σφήκα, σερσένι.
Τον εργάτη τον τρώει οι σφήκες, σερσένια και τα γραματικούδια «μικρά πουλιά που γυρνάν όλη μέρα στα πεύκα. Να ξέρεις πάντως πως στην Αττική υπήρχε εργάτης και πριν το 70.Μονο που πήραν τα λεπτά για εμβολιασμό που δε κάναν.

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ είπε...

Κοντά στην περιοχή μου-Μουζάκι Καρδίτσας-υπάρχει Πευκοδάσος στο οποίο παρατήρησα να ξερένονται περισσότερα πεύκα που δεν είναι εμβολιασμένα και κατά πολύ λιγότερα στα εμβολιασμένα με τον εργάτη.
Αυτό τι να σημαίνει άραγε;

Beekeeper είπε...

Χρονια πολλα! Κι η δικη μου παντως ταπεινη αποψη (μη τεκμηριωμένη ομως επιστημονικα) ειναι οτι ο εργατης τα βλαπτει τα πευκα. Ισως οχι μονος του και για αυτο αντεχουν αλλα δαση. Ισως σε συνδυασμο με κατι αλλο. Μεχρι να βρουμε ομοως τι ειναι αυτο που σε συνδυασμο με τον εργατη σκοτωνει τα πευκα δεν θα πρεπει να ενθαρυνουμε τον εμβολιασμο. Γνωμη μου. Ρε το φουκαρα το λαγο..

İlhami Uyar είπε...

Dear chaniabee I saw rabbit but I dont saw hunting dog.Unless hunting dog I dont think very succesuful.Have a good hunting hunts.Best regards.

Τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτικό σεμινάριο!

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Χανίων " Η ΜΕΛΙΣΣΑ" διοργανώνει τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτι...