Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

Εκδρομή στο Pleven!!!

Διαβάζω στην εφημερίδα μια αγγελία από ένα χανιώτικο πρακτορείο,
εκδρομή στο Pleven της Βουλγαρίας για την μελισσοκομική έκθεση που γίνετε κάθε χρόνο!!
Παίρνω τηλέφωνο κατευθείαν και κλίνω θέση! Βόλτα στην Βουλγαρία !! δεν είχα παρέα όμως ! αρχίζω τα τηλέφωνα! Ο μόνος που ανταποκρίθηκε θετικά ήταν ο φίλος ο Σπύρος από Νέα Μάκρη !!εμείς θα πηγαίναμε με το λεωφορείο, αυτός με αεροπλάνο και θα συναντιόμαστε στο Πλεβεν την δεύτερη μέρα, λόγο φόρτου εργασίας στο μαγαζί !!
7 η ώρα από Πειραιά πήραμε το λεωφορείο , είχαν έρθει και από Ηράκλειο αλλά και από Αθήνα,  και απο Κυπρο, στην πορεία επιβιβάσθηκαν και άλλοι συνάδελφοι από τον δρόμο!!! Από Θήβα ο Σεραφείμ και η Στέλλα, από Λάρισα, και από Θεσσαλονίκη, μέχρι που γέμισε το λεωφορείο από δάσκαλους και μαθητάδες!!! τέλειο παρεακι !!

11 η ώρα την νύχτα , επιτέλους φτάσαμε στο ξενοδοχείο στη Σόφια !! φάγαμε ήπιαμε και πήγαμε για ύπνο (ορισμένοι που δεν ξέραμε ....!!!!)μετά από την κοπιαστική μέρα.
Την άλλη μέρα φτάσαμε στο Πλεβεν !! κατευθείαν στην έκθεση !! και ........... καλά τι περιμέναμε να δούμε?? Στην Βουλγαρία ήμαστε !!δίναμε κουράγιο στους εαυτούς μας και στους υπόλοιπους ,με αυτά τα λόγια !
Ανάλογο με το οικονομικό επίπεδο του τόπου ήταν και το επίπεδο της έκθεσης !!!
Ψιλοχαλια έως χάλια!!! Μάλλον φταίει ότι δεν ξέραμε τι σημαίνει προιν ανατολικό κράτος . μόλις 2 μήνες είχαν ανοίξει τα σύνορα στην Ευρώπη!! Ας είναι !!
Είχαν μελιτοεξαγωγείς 3 πλαισίων χειροκίνητους !!κάποια κουτάκια με φάρμακα , μάλλον ταινίες για την βαρόα που δεν έγραφαν τόπο προέλευσης και από τι φάρμακο παρασκευάσθηκε !! και αρκετά αλλά ψιλικά ! το μόνο που μου άρεσε και πήρα για τις κόρες μου ήταν κάτι πολύχρωμες κλαδατες προσωπίδες !!
Μετά από τηλέφωνο στον Σπύρο για το πως είναι η έκθεση ....παρέμεινε στην Νέα Μάκρη και δεν έχασε !!!

Μια ξεναγός ( έτσι αυτοονομάσθηκε) που είχε δουλέψει πιο παλιά στην Κύπρο και τώρα μελισσοκόμος στην Σόφια, μας πήγε σε κάποια μελισσοκομία της περιοχής και μας έφυγε ο πολλής ο θυμός!!



έξω από την έκθεση με την ξεναγό μας! 



μέσα στα σπίτια τους και οι μελισσόκηποι!!


πρώτος για φωτογραφία !! 


δεν μας ενόχλησε ούτε μια μέλισσα ! αντίθετος εμείς ... τους κρύψαμε τον ήλιο!! 


το αφεντικό με την υπέροχη φιλοξενία !! 


 ο υιός με το μπλουζάκι ! και η ξεναγός δεξιά!


ποτίστρα!! όλα με μπλε μπόγια


σε διπλανό σπίτι, μέσα στον κήπο τους!! 


μας έπιασε η νύχτα για να δούμε και άλλο μελισσοκομείο!! 


επιθεώρηση ενώ είχε πέσει ο ήλιος, με καπνιστιρι.... ένα τσιγάρο!!! 



σε διπλανό μελισσοκομείο ακόμα πιο αργά!! 


πατεντουλες όμορφες!!! 


μέσα στο λεωφορείο!! 


και μια πρωτοτυπία!! η νύφη περιμένει τον γαμπρό!!

6 σχόλια:

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Γεια σου Παντελή.
Βλέπω οι κηρυθροφορείς και οι ορθοστάτες είναι σκετα πηχάκια;
Ή κάνω λάθος;
Αν όχι πώς ορίζουν το διάστημα της μέλισσας ανάμεσα στα τελάρα τους;

chaniabee είπε...

έχουν κάτι λαμακια τόσο λεπτά που πρέπει να είναι από τενεκακια κόκα κόλα , μάλιστα αγόρασα μερικά από την έκθεση για να τα δείχνω και κάποια στιγμή να τα κάνω και εγω. φάρδος περίπου 2 πόντους και μήκος περίπου 15 κατά μήκος έχουν 4 βαθουλώματα που έχουν ακριβός το πάχος (και σίγουρα αυτό ήταν το καλούπι )ενός δυευρου. θα τα βγάλω Φώτο και θα τα δημοσιεύσω για να τα δείτε αναλυτικά!

Ανώνυμος είπε...

οι κυψέλες είναι Dadant ή κάνω λάθος, δεν έχουν τις κλασσικές τηs standard?
Σε μια συζήτηση με τον ιερέα Καρακάση απο Κατερίνη, ισχυρίζεται ότι στην Dadant(γονοφωλιά) το μελισσι έχει πιο γρήγορη ανάπτυξη.Άνθιμος

chaniabee είπε...

επειδή παρακολουθώ και άλλες σελίδες μελισσοκόμων από πολλά μέρη του κόσμου ! παρατηρώ ότι κυψέλες τους και συγκεκριμένα οι γονοφολιες, είναι λίγο μεγαλύτερες , μάλλον λίγο πιο ψηλές από τις δικές μας. και αντίθετος τα πατώματα λίγο πιο μικρά! τίθεται μεγάλο ερώτημα !!!!!!το ποίος κάνει το σωστό τελικά! αυτός ο τύπος που πήγαμε είχε και μια δικιά μας ! όταν τον ρωτήσαμε γιατί έχει μέσα στις υπόλοιπες και μια από αυτές? μας είπε χαμογελώντας, είμαι συλλέκτης.!!!

manos είπε...

Γεια σου Παντελη
Αν ειχαμε και μεις το μελισσοκηπο στο σπιτι μας δεν θα βγαιναμε καθολου εξω
Ωραιο το blog σου καλη συνεχεια

adige2206 είπε...

THANKS

Τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτικό σεμινάριο!

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Χανίων " Η ΜΕΛΙΣΣΑ" διοργανώνει τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτι...