Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018


                                        ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ


Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με αφορμή την επιστολή που έλαβαν οι σύλλογοι Ανατολικής Κρήτης και Χανίων «Η ΜΕΛΙΣΣΑ» και έπειτα από κοινή διαβούλευση, αποφασίσαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι οφείλουμε στο εξής σαν εκπρόσωποι των επαγγελματιών, να συμπορευτούμε με απώτερο σκοπό την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους παραγωγούς της Κρήτης.
Την Κρητική Μελισσοκομία προβληματίζουν τα εξής:
1.      Βαρρόα, Νοζεμίαση και γενικότερα η βιολογία της μέλισσας
2.      Κανονισμοί – εκτιμήσεις – αποζημιώσεις ΕΛΓΑ
3.      Εξοντωτική κρατική φορολογία
4.      Ξηρασία και ερημοποίηση μελισσότοπων
5.      Απλήρωτα μέλια και ύποπτη υποτίμηση των κρητικών μελιών που η ποιότητα τους δεν ανταποκρίνεται στην τιμή που τους  αποδίδουν. 
6.      Νοθεία και βαπτίσεις μελιών ξένης προέλευσης ως κρητικά από μικροεμπόρους, πλανόδιους και μη, χωρίς ΕΛΕΓΧΟ από κρατικούς μηχανισμούς
7.      Κλοπή μελισσών και ελλιπή αστυνόμευση
Σεβόμενοι των θεσμό της ΟΜΣΕ, έχοντας υπόψη ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος λόγω εσωστρέφειας και προσωπικών φιλοδοξιών, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, πως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διαβάλλει την ενότητα και να αποπροσανατολίσει την πορεία  των μελισσοκόμων παίζοντας με τα συμφέροντα και την επιβίωση μας .Οι σύλλογοι μας ζητούν να βρεθεί επιτέλους η χρυσή τομή της ενότητας με την επιστημονική κοινότητα για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του κλάδου τόσο στο Νησί μας όσο και πανελλαδικά. Το άρμα της μελισσοκομίας ανήκει και θα ανήκει στους μελισσοπαραγωγούς της χώρας και επιβάλλεται ένας Ενιαίος Στρατηγικός Σχεδιασμός Παραγωγής που θα είναι μακροπρόθεσμης χρονικής διάρκειας.
Κεντρικό ρόλο στην μελισσοκομία πρέπει να έχουν τα  μελισσοκομικά κέντρα. Οι επόπτες μελισσοκομίας επιβάλλεται για λόγους δεοντολογίας να περιοριστούν στα καθήκοντα τους ώστε να έχουν καλύτερη απόδοση αλλά και για να αποφευχθούν οι διγλωσσίες από όπου και αν αυτές προέρχονται.  Οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν και δεν έχουν χρησιμοποιήσει τις γνώσεις των Κέντρων Μελισσοκομίας επαρκώς ώστε να ωφεληθούν των θετικών αποτελεσμάτων αυτού του εργαλείου. Ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν είναι ο εμπλουτισμός τους  με εντομολόγους και χημικούς τροφίμων για την διεύρυνση των γνώσεων μας επάνω στην μέλισσα, το μέλι και τον «εργάτη» του πεύκου. Θα πρέπει να υπάρξει μία Αρχή που να ελέγχει το έργο τους, να συντονίζει την εύρυθμη λειτουργία και την πανελλήνια συνεργασία των επιστημόνων που τα απαρτίζουν με στόχο την άμεση λύση των τυχών προβλημάτων.    Να παρακολουθούν, να ενημερώνουν  και να προτείνουν για τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που υπάρχουν.
Οι Σύλλογοι μας αποφάσισαν να προσπεράσουν τις καταστάσεις του παρελθόντος, να καταργήσουν κάθε είδους προσπάθειες εσωστρέφειας αλλά και προσωπικής φιλοδοξίας και να τερματίσουν τις γκρίνιες , κοιτώντας μόνο το μέλλον του παραγωγικού τομέα του Νησιού.
.
   Καλωσορίζουμε  οποιοδήποτε θελήσει να εργαστεί για το καλό του κλάδου μας, είτε ΟΜΣΕ, είτε επιστημονική κοινότητα, είτε Περιφέρεια, είτε Υπουργείο, δεν απορρίπτουμε κανέναν για χάρη του έργου μας. Σας χρειαζόμαστε όλους ενωμένους. Από σήμερα ανοίγουμε δίαυλο επικοινωνίας με οποιοδήποτε θελήσει να ενσκήψει πραγματικά πάνω στα προβλήματα μας και να βοηθήσει στην επίλυση τους, αλλά και στην περαιτέρω πρόοδο μας.
 Η αρχή πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει  και ζητάμε από την ΟΜΣΕ να διοργανώσει γενική συνέλευση στις ημέρες του φεστιβάλ μελιού τον Δεκέμβριο όπου όπως άλλοτε είχε ορκιστεί κάποιος συνδικαλιστής της ομοσπονδίας  «στα παντελόνια που φορεί»  ότι Σεπτέμβρη Οκτώβρη θα είχε γίνει γενική συνέλευση της ΟΜΣΕ!
Θεωρούμε ως ευκαιρία το Φεστιβάλ Μελιού, όπου είναι τόπος συγκέντρωσης πολλών μελισσοκόμων από όλη την Ελλάδα, ώστε να διοργανωθεί μια κοινή συνεδρίαση ΟΜΣΕ και Επιστημονική κοινότητας, με θεματολογία τα ουσιαστικά προβλήματα της μελισσοκομίας .
Ζητάμε από τους επαγγελματίες μελισσοκόμους πανελλαδικά να έχουν πιο ενεργό ρόλο στα συμβούλια των συλλόγων τους και κατά συνέπεια στην ΟΜΣΕ.
Δεν στέκει η δικαιολογία δεν έχω χρόνο!



Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος

Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης

Συλλόγου Χανίων «Η ΜΕΛΙΣΣΑ»






Λεονταράκης Κωνσταντίνος

Βίγλης Θεόδωρος



1 σχόλιο:

Blogger είπε...

As claimed by Stanford Medical, It's really the SINGLE reason this country's women live 10 years longer and weigh 42 pounds less than us.

(By the way, it really has NOTHING to do with genetics or some secret diet and EVERYTHING around "how" they are eating.)

P.S, I said "HOW", not "what"...

Click on this link to uncover if this short test can help you discover your true weight loss potential

Τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτικό σεμινάριο!

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Χανίων " Η ΜΕΛΙΣΣΑ" διοργανώνει τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτι...