Ο θεός να έχει καλά την ξινήδα ! το μόνο λουλούδι ( μελισσοκομικό) που είναι ανοικτό αυτήν την εποχή είναι η ξινήδα ή ξινήθρα στα μέρη μας.
Οι μελισσουλες μας οργιάζουν πάνω στα ανθάκια ψάχνοντας οι καημένες απελπισμένες μετά από τόσο καιρό παγωνιάς και βροχής, λίγη γύρη να τραφουνε σωστά, με φυσικά προϊόντα , αφού σιχαθήκαν την «κονσέρβα» τόσους μήνες! να μου πεις, αν δεν ήταν και οι βανίλιες και τα ζαχαροζιμαρα να μας υποστηρίζουν κατά κάποιο τρόπο τον χειμώνα, μετά την ανηλεή λεηλασία που τους κάνουμε στον τρύγο, τα κορίτσια μας θα είχαν πάει να συναντήσουν το δημιουργό μια ώρα αρχύτερα!
Δεν θέλω να γίνω Κασσάνδρα αλλά από ότι ακούγετε με την cerana δεν θα τα πάμε καλά φέτος!! Μάλλον θα είναι δυσοίωνα τα πραματα. Ανυπομονώ να ξεκινήσω το σιρόπι για να προσθέσω και λίγη θυμολη, μήπως και καταστρέψω αυτά τα τέρατα που έχουν αποικίσει στην κοιλίτσα των αστεριών μου!
Κάποια πράγματα δεν είναι σωστό να επαναλαμβάνονται αλλά θεωρώ σωστό να ξαναπώ αυτό που έχω ζήσει εγώ προσωπικά και ίσως να συσχετίζετε και με τις μελισσουλες μας. Όταν ήμασταν μικροί…….( πριν 40 χρόνια!!) και μας πονούσε οι κοιλιά μας η μάνα μου μας έδινε το λεγόμενο βραστάρι, δηλαδή τσαγάκι του βουνού για ορισμένους, με βότανα αποξηραμένα που είχαμε μαζέψει από την φύση( σταματόχορτο ή δίκταμο, φασκομηλιά, μαλοτήρα, κομπόχορτο και αρκετά άλλα) αγνά και ασήμαντα χορταράκια που τώρα τα υποτιμούμε και τα σνομπάρουμε! Και ο πόνος έφευγε και σπάνια ξαναγύριζε!
Κάθε άνοιξη λοιπόν μέσα στο σιρόπι που φτιάζω και ποτίζω τα μικρά μου προσθέτω πάντα και «βρασταράκι για τον πονόκοιλο». Βέβαια φέτος θα είναι κρίσιμη η άνοιξη γιατί δεν ξέρουμε πώς θα δουλέψει η cerana , για αυτό θα προσθέσω και λίγη θυμολη μήπως και καταφέρω τίποτα καλύτερο!
11 σχόλια:
Παντελή, καταρχήν ευχαριστώ! για τις πληροφορίες για τον Φρανκενστάιν. Τέλη Μαρτίου υπολογίζω να βρω χρόνο για την κατασκευή, θα έχεις νέα αν τα καταφέρω.
Στην περιοχή μας για τα στομαχικά κλπ χρησιμοποιούσαν πολύ το χαμομήλι.
Ένας φίλος μάλιστα, στα ταΐσματα διέγερσης της άνοιξης βάζει 1 ? (αν θυμάμαι καλά) κουτί χαμομήλι (για βρέφη, που πωλείται στα φαρμακεία & τα Super Market)για κάθε 25 κιλά ζάχαρης που χρησιμοποιεί.
Λέω να το δοκιμάσω κι εγώ φέτος.
Να είσαι καλά!
γεια σου παντελη!εαν μπορουσες να μας δοσης πληροφοριες για δοσολογια τις θυμολης στο σιροπι θα βοηθουσες πολυ.ευχαριστο πολυ!
Παντελη καλη επιτυχια σε οτι κανεις.
Περιμενουμε αποτελεσματα.
Sfaka bee. δες μια συνταγη απο τον Ανθιμο Σιγκουδη.Παίρνουμε 30 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης και τα λιώνουμε σε 150 κυβικά εκατοστά καθαρό οινόπνευμα. Από το μίγμα αυτό, παίρνουμε 5-20 κυβικά εκατοστά και τα βάζουμε σε 13,5 λίτρα σιρόπι και ταΐζουμε το μελίσσι κατά τακτά χρονικά διαστήματα(κάθε 2-3 ημέρες με 200-500 ml ) για 21-28 ημέρες.
Η χρήση αυτή μπορεί να επεκταθεί και στην διαδικασία παρασκευής του ζαχαροζύμαρου.
Η χρήση της θυμόλης ,σύμφωνα με πληροφορίες, ΄΄κόβει΄΄ τον βιολογικό κύκλο της βαρρόας, με συνέπεια την έμμεση ΄΄στείρωση΄΄ της θηλυκιάς βαρρόας.
Δεν επηρεάζει την βασίλισσα και τον γόνο.
Δεν αφήνει υπολλείματα στο κερί και στο μέλι.
Είναι εγκεκριμένο στην Βιολογική Μελισσοκομία.
Αποτελεσματικότητα πάνω από 95%, σε ιδανικές συνθήκες
θερμοκρασιών 12-32 C, με καλύτερη τους 18 C.
Αναρτήθηκε από ΓΕΝΕΣΙΣ AGRO -ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΙΚΗ στις 11:24 π.μ.
ευχαριστω!foris.
Dear my friend Pantelis,I wish succes your all applications,we wait nice news alltime.So long
Φίλε καλή αρχή.Και εδώ μια απ'τα ίδια.Προχτές τους έβαλα λίγο φαΐ έτσι για συντήρηση.Δεν έχω κάνει τίποτε άλλο γιατί έμπλεξα με την κατασκευή της βανιλομηχανής που πιστεύω σήμερα ή το πολύ αύριο να την δοκιμάσω.
Όντως η ξινήδα είναι ότι πρέπει αυτή την εποχή.
Και σε εμάς στην Μεσσηνία οι ελαιώνες είναι στρώμα, και έχουν από μια μέλισσα πάνω το κάθε λουλούδι.
Καλή μελισσοκομική χρονιά σου εύχομαι.
Καλημερα σε ολους,Παντελη τις ευχες μας!!!
Καλα ο Φορης ....εγραψε!!!!!!!
Χαιρετισμούς στη ωραία Κρήτη!!!!
Δεν εχω ξαναδει ξινηδα!
φωτοβολταικα
Δεν εχω ξαναδει ξινηδα!
φωτοβολταικα
Δημοσίευση σχολίου