Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ξενόφερτα δέντρα!!

Θα μου επιτρέψετε φίλοι μου να κάνω μια παρέμβαση στο θέμα με τα ξενόφερτα άνθη και δέντρα. Με αφορμή την κίνηση που έκανε ο μελισσοκομικός σύλλογος της ρόδου , μοιράζοντας 1000 φυτά ευκαλύπτου σε μελισσοκόμους.

Ο φίλος και συνάδελφος http://kritiniahoney.blogspot.com/2010/04/e.html#comments αναφέρει το γεγονός και το σχολιάζει ως <<Μία Πολύ Ωραία Κίνηση>> Σίγουρα είναι μια πολύ όμορφη κίνηση από μεριά του Συλλόγου να διανείμει δέντρα προς φύτεψη αλλά…………..

Ο ευκάλυπτος ήρθε στην Ευρώπη περίπου 2 αιώνες πρν, μετά την ανακάλυψη της Αυστραλίας με σκοπό την αποξήρανση των ελών, απορροφώντας τεράστιες ποσότητες νερού . Δίνει βέβαια αρκετό νέκταρ και περίσσια γύρη, αλλά……. Αυτά τα δέντρα μεγάλωσαν και αναπτυχτήκαν ακριβός στην άλλη άκρη της γης από εμάς…. Τα δικά μας γονίδια αλλά και των μελισσιών μας πόσο τρέφονται από κάποια προϊόντα που δεν τα είδαν ποτέ!! Ίσως πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια που όλη η γη ήταν μια! Και οι μέλισσες γιατί να πάνε από τα δύσκολα θυμαρακια να συλλέξουν νέκταρ αφού ο ευκάλυπτος μα δίνει με τα βαρέλια(που λέει ο λόγος) μέλι??

Βάζουμε σκοπό μόνο την μεγαλύτερη παραγωγή σε μελί…….!!!??? Αυτός είναι ο σκοπός μας? Το κέρδος? Μήπως άθελα μας κάνουμε ζημιά στον ίδιο μας τον τόπο? Που θα καταλήξουμε δεντροφυτεύοντας ξενόφερτα άνθη στους τόπους μας? Στα νησιά μας και στην Κρήτη βγαίνει το μοναδικό θυμαρίσιο μέλι με κάποιο ποσοστό άλλων ντόπιων φυτών, που το κάνει να ξεχωρίζει από την γεύση του! Αν εμείς παρεμβαίνουμε στην φύση με αυτόν τον τρόπο με μοναδικό σκοπό την αύξηση του κέρδους μας…….. που θα καταλήξουμε?

Μην ξεχνάμε ότι οι μελισσοκομικοί σύλλογοι δεν έχουν μόνο σκοπό το κέρδος των μελισσοκόμων αλλά και να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μελισσοκόμων της περιοχής τους και να ενημερώνουν για την σωστή και ορθή επιστήμη της μελισσοκομίας!!

Βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας……… ελπίζω τα παιδιά μας να είναι πιο δυνατά από μας και να μην συνεχίσουν αυτό το ηλίθιο έργο μας,

το παράδειγμα το δίνουν οι γονείς, κατά μάνα κατά κύρη
άρα ελπίδα δεν υπάρχει………

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

νομίζω πως έχεις δίκιο απόλυτο .πιθανόν να μην πήγε καθόλου στο μυαλό τους αλλά αντί για καλό να κάνουν κακό τελικά.ασχολούμαι λόγω δουλειάς με τα φυτά και τους κήπους και στο λέω ειλικρινά έχω βαρεθεί να προσπαθώ να πείσω τους ανθρώπους για το αυτονόητο .ότι δηλαδή πρέπει να διαλέγουν εγχώρια φυτά για τον κήπο τους .πρώτα από όλα έχουν εξασφαλισμένη επιτυχία δεν διαταράσουν την ισορροπία του τοπίου και της φύσης και στην πανίδα του τόπου .δεν χρειάζονται παραπανίσιο πότισμα .βαρέθηκα να βλέπω μπεκακια να ποτίζουν γκαζόν ακόμα και δίπλα στη θάλασσα( με πόσιμο παρακαλώ νερό).
στον κήπο μου έχω βάλει βιβουρνα τριανταφυλλιές κυδωνιαστρα γλιτσινες κενταυριο παιωνιες κοτινους και διάφορα άλλα τετεια και αντί για γκαζόν αγριάδα που έχει γεμίσει με τριφυλλάκι αυτοφυείς και γίνετε χαμός οι μέλισσες τρελαίνονται να πετάνε .και νερό τέσσερις φορές το χρόνο .

Beekeeper είπε...

Εχεις δίκιο 100%
Ειδικα για τον ευκάλυπτο (που και απο το ονομα του φαινεται ποσο ανετα αναπτυσετε εδω.)

Η αντιστοιχία εχει να κανει με ολα τα ειδη (πχ θηλαστικα) και αναποδα (πχ τι παμε απο εδω στην αυστραλια)

για παραδειγμα η μεταφορα λαγων στην αυστραλία που κανονικα δεν υπηρχαν και που δεν υπηρχε και εχθρος τους στην διαρτοφικη αλυσίδα ηταν καταστροφική.

βασικα ειναι κριμα οτι γινονται κινησεις καλοπροαίρετα αλλα δεν υπάρχει σκέψη απο πίσω.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΓΩΝΗΣ είπε...

Χαζοπροαίρετα γίνονται οι κινήσεις.
Είναι ή ίδια ηλιθιότητα με το γκαζόν που λέει η Σοφία.
Η βιοπηκοιλότητα πάει κατά διαόλου.

Και μην πάμε μακριά.
Μην πάμε καν στα φυτά.
Με τις μέλισσες τα ίδια σκατά δεν κάνουμε???
Βγάζει λέει πολύ μέλι η "Αρειανή" μέλισσα και την φέρνουνε παντού...
Μετά βλέπουν ότι δεν κάνει τίποτα η κοπελιά και την πλακώνουν στα δηλητήρια για να γλυτώσει από όλα όσα κόλλησε......... και μετά ΟΥΠΣ....... δεν καταλαβαίνει το χριστό του το χ-ψ ζουζούνι που θέλουμε να καταπολεμήσουμε.

Νομίζω ότι καταλαβαίνετε που θέλω να καταλήξω ε???

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Ασχετα από που προέρχεται ένα φυτό η δένδρο ,η ύπαρξή του εξαρτάται από το κατά πόσο μπορεί μέσα σε συγκεκριμένο χώρο να αναπτυχθεί.
Ειδικά ο ευκάλυπτος "έδεσε" άριστα στον χώρο μας και πιστεύω μετά από 2 αιώνες ότι έχει πλέον "πολιτογραφηθεί" και δέν μπορεί να λέγεται ξενόφερτος.
Με την λογική αυτή ξενόφερτη είναι και η πατάτα και η μπανανιά ,όμως έχουν άριστα δεθεί στον χώρο και δέν υπάρχει κανείς που να τα ονομάζει ξενόφερτα(και άς είναι,έτσι Παντελή ?).
Πέρα δε όλων των άλλων είναι δέντρο χωρίς ασθένειες που μόνο θετικά έχει να παρουσιάσει.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Παντελή
πολλοί βάζουν φοίνικες και άλλα ξενόφερτα για να κάνουν εντύπωση στον κόσμο,από αφέλεια περισσότερο.
Πλατάνια,φάμουριές,ακακίες,γκορτσιές και τόσα άλλα Ελληνικά δέντρα, δεν μας δίνουν αέρα εξωτερικού και εξωτικού τόπου.
Οι φίλοι πιο πάνω με κάλυψαν με τα γραπτά τους.

Anestis Ketsetzidis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μάντης Τειρεσίας είπε...

Παντελή, δεν είναι μόνο τα φυτά και τα δέντρα αυτά που φύονται και καλλιεργούνται στην Ελλάδα τα καλύτερα για εμάς και την φύση μας.

Υπάρχουν φυτά και δέντρα που έχουν τις άμυνες να ανταπεξέλθουν στο κλίμα της Ελλάδος (αντιθέτως με ορισμένους απο εμάς, που η Ελλάδα όλο και περισσότερο μας χαλάει τώρα τελευταία). Μια multi culti κατάσταση, που εμένα προσωπικά μου αρέσει κιόλας.

Αλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένα είδη τείνουν να εκλείψουν και άλλα πολλαπλασιάζονται γοργά, όταν είτε εισάγονται στην Ελλάδα είτε εξάγονται απο την Ελλάδα (μην πάει το μυαλό σου στους οικονομικούς μετανάστες).

Αλλωστε, για να σου εκφράσω και την προσωπική μου γνώμη επι του συγκεκριμένου δένδρου, μου αρέσει πάρα πολύ η εικόνα του "φιδίσια" λικνιζόμενου ευκαλύπτου σε δυνατό αέρα. Μου δίνει την εντύπωση πως έχω μια επαγγελματία χορεύτρια του χορού της κοιλιά μπροστά μου ή έναν εκστασιασμένο δερβίση, η μεν να προσπαθεί να με εντυπωσιάσει και ο δε να είναι τόσο όμορφα αποροφημένος στις βόλτες του, που να μην θέλω να τελειώσει αυτό το θέαμα.

Φιλικά και συντροφικά....

Ανώνυμος είπε...

Παντελή καλησπέρα. Ισως έχεις δίκιο σε αυτο που λές αλλά με τον ίδιο τρόπο σκέψης δεν θα πρέπει να φυτεύονταν πολλά είδη δέντρων και φυτών σε περιοχές στις οποίες δεν προ-υπήρχαν. Είτε μας αρέσει είτε οχι εμείς οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι έχουμε επέμβει στην κοινωνία της μέλισσας, με τις εισαγωγές διαφόρετικών φυλών μελισσών στους τόπους μας ή ακόμα και με την γεννετική βελτίωση που προσπαθούμε να κάνουμε με την βασσιλοτροφία με σκοπό την μεγαλύτερη παραγωγή μελιού.Φιλικά Δημήτρης απο Ρόδο.

chaniabee είπε...

Ασφαλώς φίλοι μου και πρέπει να κοιτάμε μπροστά! Ασφαλώς και πρέπει να κληρονομούμε ένα και να το κάνουμε δυο!
Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση μας, δηλαδή στην ποιότητα του μελιού, πόσο μας συμφέρει να αλιώσουμε την ποιότητα για χάρη της ποσότητας? Αυτός ξαναλέω είναι ο σκοπός των μελισσοκομικών συλλόγων?
Λυπάμαι …….. εγώ δεν θέλω όμως να συμμετάσχω σε ένα τέτοιο έγκλημα σε βάρος των μελλοντικών γενεών για να κάνω 100 κιλά ¨μέλι ¨περισσότερο.
Δυο πανεπιστήμια της Ελλάδος έχουν την ίδια γνώμη με έμενα( μάλλον εγώ έχω ίδια με την δική τους) πόσο λάθος να είναι? Ή τι συμφέροντα μπορεί να έχουν δίνοντας τέτοιες συμβουλές?????

Beekeeper είπε...

Φωτη δεν έχεις κι αδικο σε αυτο που λες. Αλλα εδω μιλαμε για ενα φυτο απο μια αλλη ηπειρο οπου όλα τα πλασματα εινα μοναδικα. Η αυστραλία ειναι η μονη ηπειρος που δεν συνδετε με κανεναν τροπο με τις υπολοιπες και δεν υπάχρει φυσικη μεταναστευση ειδών.

Ο ευκάλυπτος επιασε καλα εδω γιατι δεν έχει φυσικό εχθρό.

Unknown είπε...

Ετσι ειναι,καλα τα λες

φωτοβολταικα υλικα

Τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτικό σεμινάριο!

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Χανίων " Η ΜΕΛΙΣΣΑ" διοργανώνει τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτι...