Σάββατο 29 Απριλίου 2017

ΠΟΠ ΠΕΥΚΟΘΥΜΑΡΟΜΕΛΟ ΚΡΗΤΗΣ

Οι δύο Μελισσοκομικοί Συνεταιρισμοί και οι τρεις Σύλλογοι που προσυπογράφουν την αίτηση αντιπροσωπεύουν όλους τους Νομούς της Κρήτης και έχουν ως μέλη τους μεγάλο αριθμό μελισσοκόμων κυρίως επαγγελματιών. Οι φορείς αυτοί εγκαθιστούν σύστημα αυτοελέγχου για την παρακολούθηση και ανίχνευση της προέλευσης του προϊόντος το οποίο ακολουθεί τα παρακάτω στάδια:

α) Ο κάθε ένας από τους φορείς αυτούς καταγράφει τα μέλη του τα οποία επιθυμούν να συνεργαστούν για την παραγωγή ΠΕΥΚΟΘΥΜΑΡΟΜΕΛΟΥ ΠΟΠ Κρήτης. Η καταγραφή περιλαμβάνει για κάθε μελισσοκόμο, τον αριθμό μελισσιών, τις μετακινήσεις μελισσιών που κάνει κάθε έτος, τις περιοχές που μετακινεί τα μελίσσια, την περίπου ετήσια παραγωγή, τους μελισσοκομικούς χειρισμούς που εφαρμόζει, την τροφοδότηση των μελισσιών με ζάχαρη (εποχή και ποσότητα) και την εφαρμογή θεραπευτικών ουσιών (είδος σκευάσματος και χρόνος επέμβασης).

β) Το συγκεντρωμένο μέλι αναλύεται όσο αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθορίστηκαν για το ΠΕΥΚΟΘΥΜΑΡΟΜΕΛΟ ΚΡΗΤΗΣ με ευθύνη του παραγωγού και πρέπει να πληροί τα παρακάτω:.

Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του:
Ηλεκτρική  αγωγιμότητα mS/cm
≥ 0,600
Άθροισμα γλυκόζης & φρουκτόζης %
≥ 50
Σακχαρόζη %
≤ 3
Υγρασία %
≤ 17
HMF mg/Kg
25
Μη υδατοδιαλυτές ουσίες g /100 g
≤ 0,1
Xρώμα Κλίμακα Pfund mm
Ελεύθερη οξύτητα meq/Kg
Διαστάση (DN)
70-130
20-50
≥8
Mικροσκοπικά χαρακτηριστικά
Παρουσία ποσοστού γυροκόκκων θυμαριού ≥10%
Γυρεόκοκκοι κρητικής χλωρίδας
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:
Χαρακτηριστικά πευκοθυμαρόμελου
Υπολείμματα φαρμάκων:
Μη ανιχνεύσιμες σγκεντρώσεις (<10 μg/kg)

γ) Ο παραγωγός μελισσοκόμος ενημερώνει τους υπογράφοντες μελισσοκομικούς φορείς για την ποσότητα μελιού που διαθέτει και το οποίο πληροί τις προδιαγραφές του ΠΕΥΚΟΘΥΜΑΡΟΜΕΛΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΠ.

δ) Οι μελισσοκομικοί φορείς παραχωρούν στον μελισσοκόμο το ειδικό σήμα που θα ανταποκρίνονται στην ποσότητα μελιού που διαθέτει ο παραγωγός (Παράρτημα III). Παραχωρεί επίσης κωδικό αριθμό που θα χαρακτηρίζει κάθε παρτίδα παραγωγής μελιού, το τόπο παραγωγής και τον αύξοντα αριθμό μητρώου του μελισσοκόμου. Για παράδειγμα ο κωδικός αριθμό 10151241 αφορά δείγμα μελιού το οποίο τρυγήθηκε τον Οκτώβριο μήνα (10) του έτους 2015 (15), από το νομό Χανίων (1) και το μελισσοκόμο με αριθμό μητρώου 241

ε) Ο παραγωγός-μελισσοκόμος προωθεί το μέλι το οποίο διαθέτει με τα καθορισμένα ποιοτικά κριτήρια, σε συσκευαστήρια τα οποία διαθέτουν άδεια/καταχώρηση για την εγκατάσταση συσκευασίας μελιού σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία.

στ) Το μέλι κάθε μελισσοκόμου τυποποιείται με τη δικιά του ετικέτα και φέρει την εμπορική ονομασία και τα στοιχεία του παραγωγού, τα στοιχεία του συσκευαστηρίου, όλες τις απαραίτητες ενδείξεις που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία, τον αριθμό παρτίδας που θα ανταποκρίνεται στο συγκεκριμένο αποθηκευμένο μέλι, το ειδικό σήμα και τον κωδικό αριθμό του μελισσοκομικού φορέα.

ζ) Το έτοιμο προϊόν, αμέσως μετά την επεξεργασία του, αναλύεται όσο αφορά την HMF και το ένζυμο διαστάση και με βάσει τα αποτελέσματα καθορίζεται και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

η) Μεμονωμένοι μελισσοκόμοι και οι επιχειρήσεις που αγοράζουν, τυποποιούν και μεταπωλούν το μέλι με προστατευόμενη ονομασία ΠΕΥΚΟΘΥΜΑΡΟΜΕΛΟ ΚΡΗΤΗΣ προμηθεύονται το ειδικό σήμα από τους μελισσοκομικού φορείς Κρήτης και διατηρούν την αυτοτέλειά τους. Οφείλουν επίσης να εγκαταστήσουν σύστημα αυτοελέγχου στο οποίο να γίνεται εφικτή η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος.

Θ) Οι φορείς των μελισσοκόμων ενημερώνουν τον οργανισμό ελέγχου για τους λεπτομερείς κανόνες διανομής των ετικετών. Οι παραπάνω κανόνες δεν επιτρέπεται να επιφέρουν διακριτική μεταχείριση έναντι των παραγωγών που παράγουν ΠΕΥΚΟΘΥΜΑΡΟΜΕΛΟ ΚΡΗΤΗΣ σύμφωνα με τις προδιαγραφές αλλά δεν είναι μέλη των φορέων. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτικό σεμινάριο!

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Χανίων " Η ΜΕΛΙΣΣΑ" διοργανώνει τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτι...