Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Είναι πολύ δύσκολο να φάει κανείς μόνο ένα πατατάκι!!

Είναι πολύ δύσκολο να φάει κανείς μόνο ένα πατατάκι!! Το γιατί το εξηγεί μια πρόσφατη έρευνα. Η Danielle Piomelli και ο Nicholas DiPatrizio της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Irvine, και οι συνεργάτες τους, ύστερα από έρευνα συμπέραναν ότι όλα οφείλονται σε μια χημική ουσία, τα ενδοκανναβινοειδή.
Η ομάδα αυτή σχεδίασε ένα έξυπνο πείραμα. Ποντίκια ακολούθησαν διάφορες δίαιτες, όπως υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, σε πρωτεΐνες καθώς επίσης και σε λιπαρά από καλαμποκέλαιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο οι λιπαρές τροφές ενεργοποίησαν τον CB1 υποδοχέα, ο οποίος συνδέεται με τις εξαρτίσεις. Σε αυτόν προσδένονται τα κανναβινοειδή όπως το TCH (κύριο συστατικό της κάνναβης) και τα ενδοκανναβινοειδή που σχηματίζονται από τον ίδιο τον οργανισμό. Η γεύση των λιπαρών τροφών όπως τα chips, αρχικά ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, ο εγκέφαλος στη συνέχεια στέλνει ένα μήνυμα στο έντερο, όπου οι εντερικοί υποδοχείς κινητοποιούνται και παράγουν τα  ενδοκανναβινοειδή, κάνοντας τη «λαχτάρα» μας για τα τρόφιμα αυτά ακόμα πιο ισχυρή!
Η Danielle Piomelli εκτιμά ότι ο μηχανισμός αυτός έχει τις ρίζες του στην εξελικτική ιστορία των θηλαστικών, όταν τα λίπη σπάνιζαν στη φύση, ήταν όμως ζωτικά για την επιβίωση του είδους. Οπότε ο οργανισμός κατά κάποιον τρόπο ενθάρρυνε την κατανάλωση και άλλων ποσοτήτων.
Συμπερασματικά οι ουσίες αυτές επηρεάζουν την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού και  αυξάνουν την όρεξη μας για περισσότερο λιπαρές τροφές.
Επίσης οι ερευνητές βρήκαν ότι αν μπλοκάρουν τους CB1 υποδοχείς, τα ποντίκια χάνουν το ενδιαφέρον τους για κατανάλωση επιπλέον λίπους και αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και της άμετρης κατανάλωσης ανθυγιεινού φαγητού.
ΠΗΓΗ: http://trofimos.blogspot.com/2011/07/blog-post_21.html

 chaniabee:
Μήπως θα έπρεπε να βάλουμε τίποτα ανάλογο και στο μέλι  να το κάνουμε περιζήτητο?
Μετά τους ναρκομανείς θα έχουμε και τους……… μελομανείς!

7 σχόλια:

Food net είπε...

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ Ελισάβετ Στάμου Τεχνολόγου τροφίμων

Beekeeper είπε...

το ιδιο συμβαίνει και με τα λεφτα... οποιος βάλει χερι μια φορά θέλει συνέχεια :)))

evangelos naxios είπε...

πολυχρονος κοπελι!!!

Beekeeper είπε...

Xρόνια πολλά Παντελή

Anestis Ketsetzidis είπε...

Παντελή
πολύχρονος!

kkokinos είπε...

Παντελη χρονια σου πολλα,καλα και πρπαντων ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ φιλε!!!!!!!

Χρήστος Γ. είπε...

Την καλημέρα μου από τους ωκεανούς!

Τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτικό σεμινάριο!

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Χανίων " Η ΜΕΛΙΣΣΑ" διοργανώνει τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτι...