Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Ανθισμένες μανόλιες!

Ένας μελισσοκομικός παράδεισος στο κέντρο του Ακρωτηρίου!
Το 1996 τελείωσε η κατασκευή του νέου αεροσταθμού στο Ακρωτηρι Χανίων .
Ένα καμάρι για την εποχή εκείνη, αφού ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 1000 περίπου τις εκατό λόγο των αφίξεων τσάρτερ αεροπλάνων . βέβαια από την επομένη χρονιά μέχρι την σημερινή λένε ότι πρέπει να το μεγαλώσουν κι άλλο διότι η τότε μελέτη δεν προέβλεπε την τόση αύξηση!!
Το πραγματικό καμάρι όμως ήταν ο εξωτερικός διαμορφωμένος χώρος! Γκαζόν , φοίνικες, μανόλιες, αρωματικοί θάμνοι, τριανταφυλλιές…….. και εκατοντάδες ακόμα είδη δέντρων και θάμνων φυτεμένα με όμορφα σχέδια και διασκορπισμένα σε μια έκταση των 80 περίπου στρεμμάτων, στην μέση του μεγάλου κήπου ένα σιντριβάνι με καταρράκτη που κατέληγε με ένα ποταμό σε δυο λίμνες τις οποίες στόλιζαν πίδακες που χόρευαν με προγραμματισμό και φωταγωγημένα με πολύχρωμα φώτα!!!!!! Ένα έργο που στοίχισε εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές την εποχή εκείνη.
Όλα αυτά βέβαια είναι σχεδόν διαλυμένα……….. το μόνο που αντέχει ακόμα είναι τα δέντρα και μερικοί θάμνοι……
Ο πρώην αερολιμενάρχης έδιωξε των εργολάβο κηπουρό που το διατηρούσε σε άψογη κατάσταση , αποφασίζοντας ότι η συντήρηση θα γίνετε από 2 μόνιμους εργάτες και μια παροπλισμένη οδηγό!!! Έχοντας μαύρα μεσάνυχτα για τον τρόπο λειτουργίας και για τις ανάγκες του συγκροτήματος αποφάσισε να ποτίζουν το γκαζόν με ένα λάστιχο Φ 16 με το χέρι.!!!!!!!!!!!!!!!!! 80 στρέμματα???????????????? Του έδηξα ότι υπάρχει σύστημα αυτομάτου ποτίσματος, αλλά με σνόμπαρε και δεν καταδέχτηκε να ρωτήσει τον διωγμένο εργολάβο πώς δουλεύει!!
Με προσωπικές προσπάθειες των 55 χρονών εργατών  που και που φαίνετε λίγο πράσινο από αγριόχορτα κυρίως  και λίγο εναπομείναντα γκαζόν που καταφέρνουν και πρασινίζουν τουλάχιστον την είσοδο  του αεροδρομίου.
Το αποτέλεσμα γενικά είναι για κλάματα………. οι φοίνικες ο ένας μετά τον άλλον πεθαίνουν ……… έκαναν κορμοτομη στον περιφερειακό φράκτη λόγο του ότι σχεδόν όλα είχαν ξεραθεί, με αποτέλεσμα μετά τον εσωτερικό μόνο κόψιμο των φυτών να παρασύρει το βάρος όλη την περίφραξη προς τα έξω και να διαλύσουν οι στύλοι και το πλέγμα!!!!!!!!! Για κλάματα σας λέω!!! Το δε σιντριβάνι σταμάτησε να δουλεύει λόγο της ανύπαρκτης συντήρησης……. Δεν έχουμε λεφτά τώρα…. Είναι η κλασική απάντηση από το 2000!!!! Άχρηστοι κομματικοί διευθυντές σε λεπτά πόστα!

Βέβαια όλο και κάτι ζει ακόμα….. πραγματικά άνοιξε λίγο η καρδιά μου προχθές όταν περνούσα και είδα της Μανόλιες να ανθίζουν!!!!
Σταμάτησα και έβγαλα μερικές φωτογραφίες με το κινητό μου, τον βιασμό που έκαναν οι μέλισσες στα ανοιγμένα λουλούδια τους!!!
Στην γύρο περιοχή είναι όλα ξερά εκτός από ελιές και μερικό θυμαρακι που και αυτό μόνο εμφάνιση είναι ….. από νέκταρ τίποτα!
Πιο πέρα είναι και μερικά αλμυρίκια που και αυτά φιλοξενούν εκατοντάδες μελίσσια δίνοντας τους απλόχερα γύρη ως επί το πλείστων.
Μια μελισσοκομική όαση στη μέση του πουθενά!!

6 σχόλια:

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Τι πράμα είναι αυτό το λουλούδι της μανώλιας???? Παρακολουθώ εδώ στην δικιά μας παραλία ένα μελίσσι το κάθε λουλούδι μαζεύει.

markos aliprantis είπε...

Δίνει πολύ νέκταρ έέέέ.Παντελή έτσι δουλεύουν παντού τα αεροδρόμια και πού να δεις το δικό μας το μεγαλύτερο δέντρο είναι ο άουστρος(αγριάδα)

İlhami Uyar είπε...

Dear Pantelis very nice scenery,I hope you bees will get eneough nectar those manolya flowers,have nice job,stay well.

DHMEL είπε...

Η σωστή ονομασία του πανέμορφου αυτού φυτού είναι ''ΜΑΓΝΟΛΙΑ''. Με λίγη πριποίηση ο καθένας μπορεί να έχει ένα στην αυλή του και να απολαμβάνει την ομορφία του. DHMEL

DHMEL είπε...

Η σωστή ονομασία του πανέμορφου αυτού φυτού είναι ''ΜΑΓΝΟΛΙΑ''. Με λίγη πριποίηση ο καθένας μπορεί να έχει ένα στην αυλή του και να απολαμβάνει την ομορφία του. DHMEL

Unknown είπε...

Αχ..ειναι παρα πολυ ομορφο λουλουδι, οπως και η αμυγδαλια και μοσχοβολαει επισης!

φωτοβολταικα τιμες