Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

Πουλάκια του Νοέμβρη !

Πουλάκια του Νοέμβρη ! (παραφυάδες)
Θεωρώ μεγάλη επιτυχία τα χειμωνιάτικα πλέων πουλάκια μου !
Αν υπολογίσεις ότι από τα 17 πουλάκια ( παραφυάδες) που έκανα στις 8 του Νοέμβριου, είχα επιτυχία στα 15 τότε αυτό δεν είναι πραγματικός θρίαμβος?
Όταν το έλεγα σε άλλους φίλους μελισσοκόμους ότι κάνω πουλιά τον Νοέμβρη , όλοι στραβομουτσουνιάζανε και λέγανε « ε ! είναι λίγο παρακινδινεμενο»
Με τον φίλο τον Πολύκαρπο ξεκινήσαμε από τις δικές του και μετά πιάσαμε τα δικά μου . αυτός δεν είχε και μεγάλη επιτυχία από ότι μου είπε ( περίπου 50 %), σε σύγκριση με τα δικά μου !

Η αιτία που κάναμε τόσο αργά πουλιά ήταν ότι δεν υπήρχαν κηφήνες πιο νωρίς ! δεν ξέρω τον λόγο αλλά ήταν γενικό το φαινόμενο από ότι λέγον και οι άλλοι φίλοι! Μια ωραία σκέψη που κάναμε και την συζητάνε βέβαια αρκετοί , είναι στα τέλη του Αυγούστου περίπου μια μέλισσα να την ορφανέψουμε , να τις αφαιρέσομε τον νέο γόνο , έτσι ώστε να γίνει αρενοτοκα και να μας κάνει αρκετούς κηφήνες τον Οκτώβριο στον έρικα !!! θα μπορούσαμε βέβαια να την συντηρούμε και όλο τον χρόνο που χρειάζεται , για να κάνομε βασίλισσες ! προσθέτοντας ένα πλαίσιο σφραγισμένο γόνο, κατά διαστήματα!! Εδώ συντηρούμε 300 πραγματικούς κηφήνες χόρια τους παρατρεχάμενους που δεν μας προσφέρουν πραγματικά τίποτα και δεν θα μπορέσομε να συντηρήσομε μερικά αρσενικά μελισσακια ?!

Από μερικά ξύλα που μου είχαν περισσέψει έπιασα και κατασκεύασα μερικά διπλά τριψικελιδια. Απλή κατασκευή και με ένα καλό μπογιάντισμα έκανα αρκετές βασίλισσες έτοιμες για το νέο ξεκίνημα τις σεζόν που μας έρχεται! και πιστέψτε με πέρυσι τα πουλάκια του φθινοπώρου μου έδωσαν πιο πολύ μέλι από της άλλες μέλισσες!
Πριν μια εβδομάδα πήγα να ελέγξω αν υπάρχουν και αν γεννάνε οι βασίλισσες στα παραπάνω πουλιά! Στο τρίτο πουλί που ανοίγω βλέπω την βασίλισσα πάνω στο πλαίσιο να τρέχει σαν τρελή !! με αργές και προσεχτικές κινήσεις το ανατοποθετώ το πλαίσιο στην θέση του. Μόλις το αφήνω , βλέπω την βασίλισσα να ανεβαίνει στο πάνω μέρος του πλαισίου ,να απογειώνετε σαν ελικόπτερο και να εξαφανίζετε!!! Σημειωτέων ότι στα δυο πρώτα που άνοιξα δεν βρήκα ούτε βασίλισσα ούτε γόνο!!! Με έπιασε απογοήτευση, αφού λέω ότι σε ένα που βρήκα βασίλισσα αυτή μου την κοπάνισε , δεν είναι η μέρα μου!!! Τα μαζεύω και φεύγω . με τα μούτρα μέχρι το πάτωμα!!!

Χθες πήγα για να κάνω ένα γενικό τσεκ απ, και να βάλω βανίλιες .η βασίλισσα που είχε πετάξει ξαναγύρισε , την είδα αυτήν και αρκετό γόνο!!! Και τα υπόλοιπα ήταν όλα επιτυχή , σε ένα μελισσακι από τα καινούρια κυψελίδα που έφτιαξα ενώ αφήνω το καπάκι στο έδαφος βλέπω μια βασίλισσα πάνω του !! τρελάθηκα και πάλι! Με προσοχή την πιάνω με το χέρι και την τοποθετώ πάνω στα πλαίσια !! αυτή τι έκανε ?? πέταξε και αυτή όπως και την προηγούμενη, προς το άγνωστο! Σκασίλα μου, τις φωνάζω δυνατά (λες και με άκουγε !) και συνέχισα τον έλεγχο και την φροντίδα στις υπόλοιπες!

12 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Μπράβο ρε φίλε πάντα να έχεις τέτοιες επιτυχίες.Είμαι απ΄αυτούς που σου έλεγαν οτι είναι παρακινδυνευμένο για τέτοια εποχή.Το πιστεύω βέβαια ακόμη γιατί είναι πολύ προχωρημένο φθινόπωρο.Αυτό κι άν είναι τύχη.

zepos είπε...

Και η ζωγραφική "επένδυση" πάντως πάντα παρούσα ακόμη και στα "πρόχειρα" κυψελλάκια!!
Μπράβο Παντελή!
Λέω εγώ τώρα που δεν κατέχω και πολλά: Μήπως οι βασίλισσες που είδες να πετούν τις έπιασες την ώρα που πέταγαν για να βρούν τους ...επιβήτορες;

chaniabee είπε...

Μάρκο και εγώ το ήξερα ότι ήταν παρακινδινεμενο, θυμάσαι όταν τα λέγαμε από το τηλέφωνο !αλλά έπαιξα και τελικά φέτος κέρδισα ! του χρόνου πρώτα ο θεός θα έχω κηφήνες όλο το χρόνο , με την μέθοδο που έγραψα !και θα τα κάνω πιο νωρίς τα πουλιά!
φίλε Ζέπο !εγώ παίζω !! μου αρέσει να παίζω! ζω για να παίζω !την ζωή μου την βλέπω σαν ένα παιχνίδι τις περισσότερες φορές!! τώρα για τα βλαμμένα τα βασιλακια, η πρώτη ίσως να είχε σκοπό για τρελίτσες και βρήκε την ευκαιρία!! για την δεύτερη δεν νομίζω μάλλον την αναστάτωσα με το πιάσιμο και έπαθε κρίση πανικού! και έδωσε των αμαστιών της! γυναίκες φίλε μου δεν μπορείς να τις ψυχολογήσεις!!!!

zepos είπε...

Και τι γυναίκες.. Βασίλισσες!!

yannis είπε...

Παντελη αγόρασες βασιλισσες ή απλα χωρισες και έκαναν μόνες τους?

chaniabee είπε...

@yannis : απλά πήρα ένα πλαίσιο γόνο ένα πλαίσιο με φαγητό και τίναξα μέσα άλλο ένα πλαίσιο έξτρα μύγα! χρησιμοποίησα τριψικελιδια δικής μου κατασκευής . και μερικές δεκάρες!

yannis είπε...

Ευχαριστω Παντελη. Ετσι εκανε και ο Πατερας μου, αλλα τωρα παντου διαβάζω οτι δεν ειναι καλες οι βασιλισσες που γίνονται ετσι. Σε παρακαλω πες μου από την εμπειρια σου για την αποδοση αυτων των βασιλισσών.

chaniabee είπε...

Σίγουρα δεν είναι και ο σωστότερος τρόπος για παραγωγή βασιλισσών!! Αναμφισβήτητα ο τρόπος με τον οποίο όλοι οι ερευνητές λένε είναι ο καλύτερος και αναφέρομαι στην μέθοδο του εμβολιασμού!! Δεν μπορείς όμως να αποκλίσεις και τον τρόπο του χωρίσματος! Την άνοιξη φτιάσω βασίλισσες με την μέθοδο του εμβολιασμού! Το φθινόπωρο δεν έχω και πολλά περιθώρια λόγο καιρού και κηφήνων και κάνω λίγα πουλάκια ,έτσι για το γαμώτο που λένε!!! Όλα είναι ένα παιχνίδι !!! και μου αρέσει να παίζω!!! Γιατί νιώθω μικιό κοπέλι !!!

μελονικος είπε...

Φίλε Παντελή πρώτα να σε συγχαρώ για την επιτυχία σου , και να συνεχίσω με κάποιους προβληματισμούς , αν μου επιτρέπεις. Γιατί δεν ορφανεύεις 1-2 καλά μελίσσια να σου κάνουν κελιά ;;. Δεν θα είναι πιο καλοταϊσμένα;; Τα πολύ γερά κρατάν πάντα κηφήνες. Άραγε οι κηφήνες από αρενοτόκα που είναι πιο μικροί κάνουν.;;; Και κλείνω με τους θερμούς χαιρετισμούς για σένα και την οικογένεια σου, και πολλές ευχές

chaniabee είπε...

Φίλε Νίκο !! από μια συζήτηση που κάναμε με τον Σπύρο μου είπε ότι και οι αρενοτοκες κάνουν καλούς κηφήνες !! τώρα τι να πω ?? θα δοκιμάσω του χρόνου και ο θεός βοηθός !! ο διάολε και άμα δεν πετύχει να πάνε να πνιγούνε δεν θα σκάσουμε κιόλας για ένα μελισσακι!! για τα υπόλοιπα ισχύουν τα παραπάνω που έχω γράψει!!

skyrianbee είπε...

Μπράβο για το ρίσκο, συνέχεια λέω να κόψω αλλά πάντα κάτι με σταματάει φέτος βέβαια ήταν και χάλια οι καιρικές συνθήκες εδώ. Όσο για τα κυψελάκια φοβερά!

markos aliprantis είπε...

Καλά Χριστούγεννα και καλή Χρονιά κυρίως με υγεία και οικογενειακή ευτυχία.Θα τα πούμε και στο τηλέφωνο γιατί σήμερα ανεβαίνω Αθήνα για γιορτές.

Τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτικό σεμινάριο!

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Χανίων " Η ΜΕΛΙΣΣΑ" διοργανώνει τριήμερο μελισσοκομικό εκπαιδευτι...