ΑΠΟ
ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : ΜΑΥΡΟΥΠΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΗΛ : 6936975936
ΔΙΕΥΘΥΝ.: ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 60
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 72200
|
μερικά απο τα μέλη του Ενιαίου Μελισσοκομικού Φορέα Κρήτης |
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ –ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 2ου ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Στην όμορφη πόλη της Ιεράπετρας πραγματοποιήθηκε το 2ο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο στις 21 & 22 Οκτωβρίου 2010 με κυρίαρχο θέμα «Προβλήματα και προοπτικές της Μελισσοκομίας στην Κρήτη». Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, ο Ενιαίος Μελισσοκομικός Φορέας Κρήτης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος και η Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας Ελλάδος, με την χορηγία του Δήμου Ιεράπετρας.
Το Συνέδριο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία τόσο για την έντονη παρουσία των μελισσοκόμων όσο και τους στόχους που είχαν θέσει εξαρχής οι διοργανωτές.
Παρευρέθησαν στο Συνέδριο επίσης 36 Κύπριοι Μελισσοκόμοι με την φυσική τους ηγεσία και παρουσίασαν μάλιστα θέσεις της κυπριακής μελισσοκομίας από το βήμα του συνεδρίου. Παρευρέθηκαν επίσης μελισσοκόμοι από την Χαλκιδική, Ευρυτανία, Ρόδο, Πελοπόννησο, ήταν επίσης έντονη η παρουσία των μελισσοκόμων από όλους τους νομούς της Κρήτης . Συνολικά εξυπηρετήθηκαν από την γραμματειακή υποστήριξη του συνεδρίου κατά την διήμερη διάρκεια του πάνω από 300 άτομα, η φιλοξενία ήταν διάχυτη με τα εδέσματα από μέλι και έντονη η μελισσοκουβέντα μεταξύ των συνέδρων. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου οι ομιλητές κατέθεσαν τις αγωνίες και τα προβλήματα της Κρητικής Μελισσοκομίας από τα οποία ξεχώρισαν τα προβλήματα της ερημοποίησης της Κρήτης , η υπερβόσκηση , η μελισσοχωρητικότητα ως και η ανάγκη ταυτοποίησης του Κρητικού μελιού. Στο Συνέδριο δόθηκε αρκετός χρόνος τόσο για τις εισηγήσεις όσο και ερωτήσεις και παρεμβάσεις των συνέδρων με αποτέλεσμα να γίνει περαιτέρω συζήτηση σε θέματα που ενδιέφεραν τους μελισσοκόμους περισσότερο και να ακουστεί η γνώμη όλων
Για την ταυτότητα του Κρητικού μελιού ο Κος Θρασυβούλου Ανδρέας καθηγητής μελισσοκομίας στο ΑΠΘ παρουσίασε στους συνέδρους την ολοκληρωμένη ταυτότητα του Κρητικού μελιού η οποία στηρίχθηκε σε μακροχρόνια έρευνα και αναλύσεις μεγάλου αριθμού δειγμάτων Κρητικού μελιού.
Από την έρευνα αυτή έχουν εντοπιστεί στο Κρητικό μέλι χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν από μέλια ίδιας κατηγορίας που παράγονται σε άλλες περιοχές. Τα χαρακτηριστικά αυτά οφείλονται στο γεωγραφικό περιβάλλον της Κρήτης και άρα πληρούν τις προϋποθέσεις υποβολής φακέλου Π.Ο.Π.
Από τις αμιγείς κατηγορίες μελιού που παράγονται στην Κρήτη προτάθηκε να προχωρήσει σε πρώτη φάση το πευκοθύμαρο με τα εξής χαρακτηριστικά :
Ξεχωρίζει από τα πευκόμελα της υπόλοιπης Ελλάδος γιατί είναι πλουσιότερο σε : α-πινένιο, δ-3-καρένιο, λεμονένιο, φαινυλοακεταλδεύδη, Βενζυλο-ακετονιτρίλιο. Έχει αγωγιμότητα > 0,6, γυρεόκοκκους θυμαριού > 10% , άθροισμα γλυκόζης και φρουκτόζης > 50% , ενζυμική δραστηριότητα διάσταση σύμφωνα με την οδηγία 2001/110ΕΚ, υγρασία έως 18%, HMF σύμφωνα με την οδηγία 2001/110ΕΚ, οξύτητα σύμφωνα με την οδηγία 2001/110ΕΚ, ολικά στερεά σύμφωνα με την οδηγία 2001/110ΕΚ και δευτερεύοντες γυρεόκοκκοι : Centaurea sp., ευκάλυπτος, ερείκη, Verbascum, Hypericum, χαρουπιά.
Το 95% των συνέδρων πρότειναν μετά από απάντηση σε ερωτηματολόγιο-μελισσοψήφισμα να προταθεί μόνον το πευκοθύμαρο και οι υπόλοιποι πρότειναν δυο φακέλους πευκοθύμαρο και πεύκο. Η απόφαση για προώθηση μελιού Π.Ο.Π. στην Κρήτη αποτελεί την πρώτη φάση όπου αποφασίστηκε ποιο είδος μελιού θα προταθεί και με ποια χαρακτηριστικά. Σε μια 2η φάση θα συλλεγούν δείγματα μελιού από τους μελισσοκόμους της Κρήτης, θα αναλυθούν όσον αφορά τα ποιοτικά κριτήρια Π.Ο.Π. που τέθηκαν και με βάση αυτά θα αποφασιστεί τροποποίηση η όχι των χαρακτηριστικών. Προς το σκοπό συστάθηκε επιστημονική επιτροπή η οποία σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Μελισσοκόμων Κρήτης θα επιμεληθεί των διαδικασιών κατάθεσης του φακέλου ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης.
Επίσης παραθέτονται τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών και των συνέδρων συνοπτικά :
1. Υποβολή φακέλου ΠΟΠ πευκοθύμαρου Κρήτης και αναζήτηση δυνατοτήτων προώθησης των λοιπών κατηγοριών μελιού Κρήτης ως ΠΓΕ.
2. Συνέχιση του Ενιαίου Μελισσοκομικού Φορέα Κρήτης και αναζήτηση νομικού πλαισίου
3. Θέσπιση κώδικα δεοντολογίας και ορθής μελισσοκομικής πρακτικής (σύνταξη και υιοθέτηση)
4. Κατάργηση νεονικοτινοειδών φαρμάκων που αφανίζουν τις μέλισσες
5. Ανάπτυξη μελισσοκομικής χλωρίδας και αποκατάσταση καμένων δασών - προστασία περιβάλλοντος. Έρευνα για τις αιτίες καταστροφής των πευκοδασών της Κρήτης. Αρωγή των εμπλεκομένων υπηρεσιών και άμεση ενεργοποίηση τους προς αυτήν την κατεύθυνση.
Θεωρούμε ότι η μελλοντική συνέχεια των παραπάνω στόχων πρέπει να στηριχτεί γιατί αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας η επιτυχής έκβαση τους και προπάντων για την Κρητική Μελισσοκομία.
Ανακοίνωση από το μελισσοκομικό κέντρο Ηρακλείου
Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το 2ο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο που διοργανώθηκε στην Ιεράπετρα στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2010 με θέμα «Προβλήματα και προοπτικές της Μελισσοκομίας στην Κρήτη». Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, ο Ενιαίος Μελισσοκομικός Φορέας Κρήτης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος και η Επιστημονική Εταιρία Μελισσοκομίας- Σηροτροφίας Ελλάδος, με τη στήριξη του Δήμου Ιεράπετρας.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον και ενεργό συμμετοχή μέσω παρεμβάσεων, περισσότερο από 300 άτομα, μελισσοκόμοι, καθώς και άνθρωποι που ασχολούνται ευρύτερα με τον κλάδο της μελισσοκομίας, από όλη την Κρήτη, την Κύπρο, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, τη Φωκίδα, την Πελοπόννησο, το Καρπενήσι, τη Ρόδο.
Οι βασικές θεματικές ενότητες που απασχόλησαν τους συνέδρους ήταν η ταυτοποίηση του κρητικού μελιού, μέλισσα και περιβάλλον, οργάνωση μελισσοκόμων και επιχειρηματική μελισσοκομία, χειρισμοί μελισσοκομίας που ανταποκρίνονται στις συνθήκες που επικρατούν στο νησί, ενώ έγινε διεξοδική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι και στις προοπτικές επίλυσης των.
Το κυρίαρχο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι εργασίες του Συνεδρίου αποτελεί αναμφισβήτητα η απόφαση, μετά από συμπλήρωση ερωτηματολογίου, για έναρξη των διαδικασιών ταυτοποίησης του Κρητικού Πευκοθυμαρόμελου.
Το Ερωτηματολόγιο αυτό ή «μελισσοψήφισμα», ήταν μια πρωτοβουλία του καθηγητή του Α.Π.Θ κ. Θρασυβούλου, ώστε να διερευνηθεί και να εκτιμηθεί η επιθυμία του μελισσοκόμου της Κρήτης για την προστασία του δικού του προϊόντος. Μάλιστα, ο κ. Καθηγητής στην ομιλία του παρουσίασε τεκμηριωμένες εργαστηριακά αναλύσεις ικανές να υποστηρίξουν την κατάθεση φακέλου για ταυτοποίηση του Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης και την κατοχύρωσή του ως Π.Ο.Π.
Πολύ σημαντικό συμπέρασμα του Παγκρήτιου Συνεδρίου συνιστά, επίσης, η έκφραση αναγκαιότητας θέσπισης και υιοθέτησης Κώδικα Δεοντολογίας του Μελισσοκόμου, ο οποίος θα ορίζει Κανόνες Ορθής Μελισσοκομικής Πρακτικής. Η υιοθέτηση του παραπάνω Κώδικα θεωρείται ότι θα διευκολύνει το έργο του κάθε μελισσοκόμου χωριστά, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ τους.
Μέσα από ομιλίες του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαριζάνη, της ερευνήτριας του ΕΘΙΑΓΕ κ. Γούναρης, καθώς και όλων των εκπροσώπων των μελισσοκομικών φορέων και μελισσοκόμων, διαφάνηκε η αγωνία για την κατάσταση και την επιβίωση του φυσικού περιβάλλοντος στο νησί. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντική η απόφαση για ενεργοποίηση των μελισσοκομικών φορέων προς την εξεύρεση λύσεων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την ερημοποίηση, την υπερβόσκηση, τον εμπλουτισμό της μελισσοκομικής χλωρίδας, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία των εναπομεινάντων περιοχών με ιδιαίτερη φυσική και μελισσοκομική αξία.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η παρουσία μελισσοκόμων και φορέων, από την Κύπρο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας κατά τις διεργασίες του Συνεδρίου, συνετέλεσε στο να κοινωνικοποιηθούν τα κοινά προβλήματα των μελισσοκόμων και να αναπτυχθεί η ανάγκη συνεργασίας. Μια συνεργασία που πρέπει να αναπτυχθεί σε τοπικό επίπεδο και να επεκταθεί, καλύπτοντας όλους τους σχετιζόμενους με την μελισσοκομία, μελισσοκόμο, επιστήμονα, καταναλωτή, ώστε να προστατευθούν και να προωθηθούν τα προϊόντα της.
Στα πλαίσια αυτά δίνεται έμφαση στην αμοιβαία συνεργασία που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ του μελισσοκόμου και των επιστημόνων-ερευνητών σε θέματα, όπως η διερεύνηση, καταγραφή και αντιμετώπιση νοσημάτων και η εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης.
Ο Ενιαίος Φορέας Μελισσοκόμων Κρήτης ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στο 2ο Παγκρήτιο Μελισσοκομικό Συνέδριο και οδήγησαν στην επιτυχία του.
Δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της Κρητικής μελισσοκομίας και των προϊόντων της με αγάπη και σεβασμό στη μέλισσα και στην κρητική γη.
Τέλος, σε συνεργασία με τους μελισσοκόμους και τους επιστημονικούς φορείς θα προωθήσει τον φάκελο για την ταυτοποίηση και κατοχύρωση ως ΠΟΠ του Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης, ώστε το αίτημα των μελισσοκόμων όπως προέκυψε μέσα από το ¨μελισσοψήφισμα΄να γίνει πραγματικότητα.